Dâmbovița: 35 de unități de învățământ au fost incluse în Programul “Masă sănătoasă”

Date:

Inspectoratul Școlar informează că  au fost alocate sumele necesare pentru finanțarea Programului “Masă sănătoasă” în anul 2024 și repartizate pe unități/ subdiviziuni administrativ-teritoriale. La nivelul întregii țări beneficiază de program un număr de 1.223 de unități de învățământ, pentru care s-a alocat un buget de 1.019.223 mii lei. Ulterior, numărul unităților de învățământ beneficiare a fost suplimentat pentru fiecare județ, conform ordinului comun al Ministerului Educației și al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Unitățile au fost selectate la propunerea inspectoratelor școlare județene, pe baza respectării unor criterii care vizează creșterea incluziunii și a rezultatelor școlare și diminuarea abandonului școlar în unitățile de învățământ preuniversitar din medii dezavantajate geografic, economic sau social.

Programul constă în acordarea zilnică, a unui suport alimentar de tip masă caldă sau pachet alimentar, în limita unei valori de 15 lei/beneficiar/zi și se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada desfășurării cursurilor.

“Unitățile de învățământ care au beneficiat de programul – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, conform Hotărârii Guvernului nr. 999/2023, au fost incluse, de drept, în programul „Masă sănătoasă“, pentru anul 2024.

În județul Dâmbovița, au beneficiat de acest program, inițial 28 de unități de învățământ, 8 dintre acestea fiind beneficiare ale programului – pilot de acordare a unui suport alimentar. Ulterior, numărul unităților de învățământ beneficiare s-a ridicat la 35, conform ordinului comun. Astfel, totalul beneficiarilor direcți – preșcolari și elevi – se ridică la 11.945, față de 3.804 persoane beneficiare ale programului în anul școlar anterior. Pentru cele 28 de unități de învățământ preuniversitar, a fost alocată suma de 23.260 mii lei, pentru anul 2024, urmând să primească finanțare și cele 7 unități de învățământ nou aprobate. Toate unitățile nou cuprinse în program provin din mediul rural”- a transmis ISJ Dâmbovița.

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/ servicii a mesei calde sau, după caz, a pachetelor alimentare se organizează la nivelul fiecărei unități/ subdiviziuni administrativ-teritoriale, unitatea de învățământ îndeplinind atribuții de distribuire a produselor către preșcolari și școlari.

Programul național „Masă sănătoasă“ se desfășoară în scopul sprijinirii participării la educație a beneficiarilor direcți (preșcolari și școlari), prin oferirea unei alimentații sănătoase și formarea unui stil de viață alimentar sănătos. Conform Hotărârii de Guvern nr 24/11.01.2024, programul are ca scop sprijinirea accesului la educație al tuturor copiilor prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional, întărirea stării de bine și dezvoltarea igienei muncii intelectuale a preșcolarilor și elevilor și prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Pahare de Bohemia Cristal: Eleganță și Rafinament în Fiecare Picătură

Bohemia Cristal este un nume sinonim cu luxul și...

Soluții Localizare GPS Pentru Utilaje de Construcții

Sectorul construcțiilor se numără printre cele mai dinamice și...