Dâmbovița: 15 angajatori sancționați pentru deficiențe la  protecția lucrătorilor din industria extractivă de suprafață și subteran

Date:

Inspecția Muncii, prin Inspectoratele Teritoriale, a derulat o campanie națională de verificare a respectării obligațiilor angajatorilor,  privind  implementarea măsurilor necesare asigurării securității și protecției lucrătorilor care își desfășoară activitatea în industria extractivă de suprafață și subteran. Acțiunea s-a desfășurat în intervalul august – noiembrie 2023, pe fondul numărului relativ ridicat de accidente de muncă în domeniu și al gravității acestora.

În urma  controalelor desfășurate de către inspectorii SSM din cadrul ITM Dâmbovița, au fost depistate nereguli la 15 angajatori.  Au fost constatate 28 de deficiențe, în urma cărora s-au dispus 28 de măsuri de intrate în legalitate și s-au aplicat 28 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 7000 de lei. S-a urmărit ca acțiunea să aibă cu precădere un caracter preventiv-informativ, urmărindu-se îmbunătățirea securității șì sănătății la locul de muncă.

Principalele neconformități depistate, la nivelul județului Dâmbovița au fost constat în  neinformarea lucrătorilor asupra riscurilor existente la locurile de muncă; nu se controlează modul in care măsurile stabilite în planul de prevenire și protecție sunt cunoscute și aplicate de către toți lucrătorii; căile de acces și ieșirile în caz de urgență nu sunt menținute în mod permanent libere; elementele mobile ale stațiilor de sortare nu sunt prevăzute cu protectori şi dispozitive de protecţie care să împiedice accesul în zonele periculoase. 

„Din analiza datelor referitoare la dinamica accidentelor de muncă înregistrate, la nivel național, în perioada 2017-2022, în domeniul vizat, s-a constatat următoarea evoluție:

•        În anul 2017: 52 accidente de muncă, din care 4 accidente mortale şi 48 cu incapacitate temporară de muncă;

•        În anul 2018: 18 accidente de muncă, din care 4 accidente mortale și 14 cu

incapacitate temporară de muncă;

•        În anul 2019: 22 accidente de muncă, din care 0 accidente mortale şi 22 cu incapacitate temporară de muncă;

•        In anul 2020: 16 accidente de muncă, din care 5 accidente mortale și 11 cu

incapacitate temporară de muncă;

•        În anul 2021: 24 accidente de muncă, din care un accident mortal  și 23 cu incapacitate temporară de muncă;

•        În anul 2022: 17 accidente de muncă, din care un accident mortal  și 16 cu incapacitate temporară de muncă

Cele mai frecvente cauze care au generat producerea acestor accidente de muncă au fost: electrocutarea, nerespectarea metodelor  de exploatare, nerespectarea termenelor de executare a operațiunilor de mentenanță, angrenarea lucrătorilor de către organe de mașini In mișcare, căderi de la acelaşi nivel, surpări ale taluzurilor”- se precizează în comunicatul transmis de ITM Dâmbovița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A ajuns cu mașina în șanț 

Evenimentul rutier  s-a produs în localitatea Nisipurile. Cel mai probabil...

O clipă de neatenție îi putea costa viața! 

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu...

Tragedie pe DN 72A, în localitatea Gheboieni

Tragedie pe DN 72A în localitatea Gheboieni,  polițiștii din...

Jandarmii dâmbovițeni, în mijlocul cetățenilor 

Jandarmii dâmboviţeni au participat la ziua de 1 Decembrie,...