Cursurile se suspendă 14 zile la o clasă din învăţământul primar sau o grupă de grădiniţă la apariţia unui caz confirmat cu COVID-19

Ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii făcut public, joi seară, cursurile se suspendă 14 zile la o clasă din învăţământul primar sau o grupă de grădiniţă la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Reluarea cursurilor care presupun prezenţa fizică pentru clasa suspendată temporar se dispune prin decizia conducerii unităţii de învăţământ preuniver-sitar, după consultarea Direcţiei de Sănătate Publică.
„În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă”, se arată în ordinul publicat joi seara.
La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se efectuează ancheta epidemiolog-ică şi testarea contacţilor acestuia, iar conducerea unităţii de învăţământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeaşi clasă sau suspendarea cursurilor, după caz, mai prevede documentul.
Totodată, la apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, după consultarea DSP/DSPMB, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin (4) din Ordinului Ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 5.447/2020.
Măsura suspendării va fi dispusă prin hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB şi al DSP/DSPMB.
Regulile care urmează să fie aplicate în toate şcolile, de luni, 8 februarie
Elevii se întorc la şcoală, începând cu 8 februarie, atunci când începe şi semestrul al doilea.
Pentru întoarcerea la şcoală este nevoie de o pregătire specială, de circuite funcţionale, de spaţii de recreere speciale, care ar trebui să respecte distanţa de un metru între elevi.
Şcolile vor asigura materialele de curăţenie, igienizare şi dezinfectare, inclusiv măşti pentru cadrele didactice şi pentru elevi.
Este obligatoriu ca, înainte de ore, fiecare clasă să fie aerisită cel puţin 30 de minute, iar în fiecare pauză câte 10 minute.
Fiecare şcoală trebuie să asigure spaţiu de izolare dacă există cazuri suspecte de infectare cu SARS-CoV-2.
Un elev poate să rămână acasă, să înveţe online, cu condiţia să aducă de la medicul de familie un document care să ateste că este vulnerabil.
O clasă se închide în cazul în care există un caz confirmat de infectare.
Dacă un cadru didactic se infectează, trebuie să anunţe DSP şi va fi demarată ancheta epidemiologică. Abia apoi se va stabili dacă orele se vor muta în online.
Dacă profesorul descoperă în clasă un elev suspect, are obligaţia să-l izoleze, iar dacă părinţii sunt de acord, acesta poate fi testat la cabinetul medical din incinta şcolii, cu un test rapid.
Adeverinţele şcolare din semestrul I, pentru elevii care au probleme medicale, rămân valabile şi în semestrul al II-lea, inclusiv în format electronic.
Printre măsurile propuse este prevăzută purtarea măştii în permanenţă de către elevi şi de personalul din şcoli. Astfel, masca de protecţie este obligatorie pentru întreg personalul unităţii de învăţământ şi va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării in incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atat în interior, cât şi în exterior.
Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior şi exterior.
Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Acţiune de control a ANSVSA în sectorul avicol, ca urmare a evoluţiei gripei aviare la nivel internaţional

În intervalul 1822.01.2021, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au efectuat controale oficiale la nivelul unităţilor de destinaţie (centre de ambalare ouă, unităţi de depozitare ouă, carne de pasăre, unităţi de procesare ouă, unităţi de procesare carne de pasăre, unităţi de tranşare carne de […]