Cum suportă populaţia taxele lui 2014

Ş.E.

benzinaSchimbările anunţate pentru 2014 în domeniul fiscal vor aduce scumpiri în lanţ pentru populaţie, direct şi indirect.
Având în vedere necesitatea suplimentării fondurilor la bugetul de stat, s-a decis ca modalitatea de calcul a accizei stabilite în euro să fie modificată, considerându-se necesară actualizarea cursului de schimb cu rata inflaţiei.
Evident, această actualizare a cursului de schimb reprezintă, de fapt, o creştere a accizei calculată în moneda naţională.
De asemenea, Guvernul a avut în vedere creşterea accizei în euro pentru carburanţi, ceea ce înseamnă că acciza aferentă carburanţilor va creşte atât ca urmare a accizei suplimentare, cât şi ca urmare a actualizării cursului de schimb cu rata inflaţiei.
În plus, orice creştere a accizei determină o creştere a TVA aferentă accizelor.
Cum atât acciza, cât şi TVA aferentă acesteia reprezintă taxe indirecte datorate bugetului de stat de companii, dar suportate de fapt de consumatorul final, creşterea accizei poate fi regăsită în preţul de vânzare al tuturor produselor accizabile achiziţionate de populaţie.
Pe de altă parte, actualizarea accizei cu rata inflaţiei, în lipsa unei actualizări corespunzătoare (cu rata inflaţiei) a veniturilor populaţiei, ar putea determina o diminuare a consumului de produse acci-zabile la nivelul populaţiei.
De asemenea, având în vedere că anumite produse accizabile (de exemplu energie electrică, gaze naturale) intră în costul multor bunuri şi produse de larg consum necesare populaţiei, creşterea accizei poate genera creşteri corespunzătoare ale preţurilor aferente acestor produse necesare populaţiei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Umanitatea, un pericol major pentru ecosistem

Una dintre caracteristicile cercetării ştiinţifice contemporane este diversitatea domeniilor abordate, iar în cadrul acestora multitudinea de subiecte care scot în evidenţă fragilitatea lumii în care trăim, nu sub aspect politic sau social, ci sub aspectul pur ecologic. Astfel, recent, Institutul de cercetări pentru dezvoltare şi Institutul francez de cercetări pentru […]