În vremurile actuale, când prețurile gazelor naturale și ale electricității au crescut destul de mult, prin urmare, avem nevoie de soluții economice, dar eficiente, pentru încălzirea locuinței și a apei menajere. Una dintre acestea este centrala pe lemne, fiind o variantă ieftină pentru a acoperi nevoile noastre de consum, în materie de energie termică.
În vremurile actuale, când prețurile gazelor naturale și ale electricității au crescut destul de mult, prin urmare, avem nevoie de soluții economice, dar eficiente, pentru încălzirea locuinței și a apei menajere. Una dintre acestea este centrala pe lemne, fiind o variantă ieftină pentru a acoperi nevoile noastre de consum, în materie de energie termică.
Cum funcționează centrala pe lemne și ce tipuri există?
Mecanismul nu este deloc unul complicat, astfel, trebuie să introducem lemnele în focarul cazanului, ulterior căldura lemnelor va încălzi agentul termic, iar apoi apa (agentul termic) va fi împinsă în calorifere prin intermediul pompei de circulație. Putem distinge două tipuri de centrale pe lemneꓽ clasice și cu gazeificare. Cea dintâi are un randament bun și o autonomie de funcționare de aproximativ 30 de ore. Cenușa, în cazul acestor modele de centrale, va trebui curățată de minim 2 ori pe lună, dar nivelul noxelor este unul redus, cazanul având un randament de aproximativ 75%. În ceea ce privește arderea, aceasta se va face până la finalizarea (arderea) materiei prime, respectiv a lemnului.
Centrala pe lemne cu gazeificare este considerată a fi mai rentabilă decât celălalt tip, iar acest fapt vine raportat la nivelul costurilor și al capacității de încălzire a întregii suprafețe din locuință. Combustia centralei cu gazeificare este una completă, fiind mai bună decât cea a cazanelor clasice. Referitor la randament, versiunile acestea oferă un procent mai mare, comparativ cu modelul convențional, aproximativ 80-85%, iar puterea unui astfel de cazan este mai mare, ca atare și căldura generată va fi mai ridicată. Un fapt important de menționat este instalarea centralei într-o cameră separată.
Centrală pe lemne sau centrală pe peleți?
Pentru a ne forma o opinie clară, vom specifica avantajele și dezavantajele fiecărui tip, lemn vs. peleți. Astfel, avantajele centralei pe lemne includ consumul mic de lemne, comparativ cu o sobă și, de asemenea, căldura degajată va fi distribuită uniform, în toate caloriferele din locuință. Durabilitatea unei astfel de centrale este mare, datorită materialelor solide. În ceea ce privește dezavantajele, poate fi incomod să ne trezim noaptea pentru a introduce lemnele, însă un minus ar fi, de asemenea, întreținerea cazanului, dar și investiția inițială, deoarece avem nevoie și de pregătirea unei camere speciale pentru a amplasa centrala.
Avantajele centralei pe peleți constau într-o investiție mică, întrucât designul cazanului permite amplasarea acestuia chiar și în living, astfel nu vom fi nevoiți să amenajăm o încăpere separată, dar, totodată, acest tip poate fi mai eficient, iar asta pentru că peleții sunt, adesea, mult mai uscați decât lemnele, fapt ce generează o ardere optimă. La fel ca și centralele pe lemne, cele pe peleți sunt durabile, dar acestea din urmă ne mai oferă un avantaj – faptul că peleții sunt mai mici ca dimensiuni decât lemnele, astfel se pot manipula mai ușor și în plus, nu vom face dezordine. Un dezavantaj ar fi costul ridicat al peleților, dar și curățarea periodică, pas pe care trebuie să-l efectuăm la orice centrală ce folosește biomasă.
Este important să investim într-un coș bun de fum, dar este necesar și să achiziționăm materie primă uscată, deoarece lemnele umezite nu numai că nu vor reuși să ne încălzească, dar putem afecta funcționarea și durabilitatea cazanului.
Pentru a alege un model eficient de centrală pe lemne, trebui să luăm în considerare puterea calorică a acesteia, raportată la dimensiunea casei. Puterea se măsoară în kW și va depinde de suprafața locuinței, dar și gradul izolării termice este un element care va influența randamentul centralei. Putem regăsi centrale cu puteri cuprinse între 18 kW și 50 kW, dar dacă vom alege o putere prea mică, comparativ cu suprafața ce trebuie încălzită, randamentul centralei va fi extrem de mic. În plus, tot ca urmare a acestei alegeri, cazanul se poate strica mult mai des, din pricina suprasolicitării.
În concluzie, centrala pe lemne este o alegere bună, în special datorită faptului că materia primă necesară funcționării are un cost de achiziție mai mic, față de gaze naturale și electricitate.