Cu vot covârşitor favorabil, Parlamentul European a aprobat Certificatul COVID

0 0

Parlamentul European a dat votul final pentru aprobarea certificatului digital al UE privind COVID, cu obiectivul propus de a facilita călătoriile în interiorul UE şi a contribui la relansarea economică a blocului comunitar.
De remarcat că plenul Parlamentului European a aprobat prin vot noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă şi 51 abţineri (cetăţenii Uniunii) şi cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă şi 46 abţineri (resortisanţi ai ţărilor terţe), majoritatea eurodeputaţilor fiind covârşitor favorabilă acestei iniţiative.
Potrivit proiectului aprobat, certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. El va include şi un cod QR. Documentul va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interop-erabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda şi falsificarea.
Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni.

Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie. În acelaşi timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie. Eurodeputaţii au obţinut un acord pentru ca ţările Uniunii să nu poată impune restricţii de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepţia cazului în care acestea sunt necesare şi proporţionale pentru protecţia sănătăţii publice”.
Ţările Uniunii sunt încurajate să asigure posibilităţi de testare uşor accesibile şi la preţuri abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenţă. Suma este destinată statelor membre, astfel încât să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID.
Toate ţările Uniunii trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă şi certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naţionale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgenţă pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
(OMS).

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Acuzaţii pentru jucătorii lui Dinamo în meciul cu Chindia

Dinamo a ratat şansa de a prinde un loc în barajul care ar fi dus-o la un meci de calificarea în Conference League, remizând cu Chindia, 0-0.Contactat de GSP.ro, Mario Nicolae, team managerul lui Dinamo, a fost întrebat direct cum se explică tragerile de timp din final. Au ştiut sau […]