Creșterea economică reală a devansat estimările

Date:

Institutul Național de Statistică a anunțat că, în al treilea trimestru din acest an, economia a crescut față de același trimestru din 2022 cu 1,1%,  după ce în datele semnal transmise la mijlocul lui octombrie, avansul PIB fusese estimat la 0,2%.

De la începutul anului și până la 30 septembrie, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada 1.I-30.IX 2022, cu 1,4% pe seria brută, cu 0,3 puncte procentuale peste estimarea anterioară.

La creșterea PIB, în perioada analizată contribuţii pozitive mai importante au avut agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,3%), cu o pondere de 5,9% la formarea PIB și al cărei volum de activitate a crescut cu 5,0%; Construcțiile (+0,3%), cu o pondere de 4,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,4%; Informațiile și comunicațiile (+0,3%), cu o pondere de 7,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,6%.

O contribuție pozitivă la creșterea PIB au avut-o și  impozitele nete pe produs (+0,2%), acestea înregistrând o creștere a volumului lor cu 2,2%.

Pe de altă parte, industria a avut o contribuție negativă (-0,6%), cu o pondere de 21,0% la formarea PIB și al cărei volum de activitate a scăzut cu 2,7% în primele nouă luni ale anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

GRATUIT Aplicația InfoCons pentru a ști ce consumi și pentru a-ți face cumpărăturile în cunoștință de cauză!

Aplicația de protectia consumatorilor InfoCons este un instrument dedicat...

La Odobești a început curățenia de primăvară!

Pe raza comunei Odobești, salariați din cadrul Primăriei  cu...

DÂMBOVIȚEANCA PETRUȚA IUGULESCU, DIN NOU LA UN MECI DIN LIGA NAȚIUNILOR

Alina Peșu va conduce partida Ungaria – Belgia, prima...