Corupţia în şcoli prosteşte…

Oarecum de aşteptat, la brambureala care domină societatea de aproape trei decenii încoace, România a urcat pe primul loc în Uniunea Europeană privind corupţia în şcoli. O poziţie care nu onorează, dimpotrivă, aruncă încă un lighean cu noroi în obrazul acelor cadre didactice care nu pregetă să îşi facă meseria cu dăruire, profesionalism şi onestitate. Dar, asta arată rezultatele unui sondaj realizat de fundaţia Eurofound, iar specialiştii susţin că vina aparţine atât elevilor, cât şi profesorilor nărăviţi la atenţii, cadouri şi mai ales meditaţii pe bani grei, prin care suplinesc, în cazul copiilor cu părinţi cu dare de mână, lipsa de activitate de la clasă. Iar efectele mitei se văd în special începând cu examenul de Evaluare JNaţională, unde elevii au note mai mici decât media semestrială şi sfârşind cu Bacalaureatul, unde rezultatele cu greu pot fi încadrate la categoria „mediocritate”.
Culmea este că s-a ajuns în această situaţie după ce au fost dispuse măsuri clare împotriva practicilor de genul „fondul clasei”, trcându-se la un nivel ceva mai rafinat dar şi mai costisitor pentru părinţi, odată cu obligativitatea unui control strict al „cotizaţiilor”. Şi mai interesant este că şi reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi susţin că şpaga în sistemul de învăţământ vine din ambele sensuri şi sunt conştienţi de nocivitatea fenomenului dar nimeni nu a venit cu vreo iniţiativă concretă. Dimpotrivă, se complac toţi în această situaţie iar elevii care nu dau bani pentru cadouri sunt mar-ginalizaţi de colegi şi chiar persecutaţi de profesorii şpăgari.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Rovana Plumb a venit în Dâmboviţa

Vineri seară, 9 noiembrie, la Centrul Cultural Aninoasa în cadrul Zilelor Culturii a avut loc spectacolul „Comori de cântec românesc” care a adus pe scenă artişti de seamă dar şi în sală a adus politicieni, primari, şefi de deconcentrate. Invitatul serii a fost doamna ministru Rovana Plumb, recent numită preşedinte […]