Copii cu ochii la stele

Cel mai mare telescop pentru observaţii solare din România va fi prezent în premieră în judeţul Dâmboviţa, la un centru social pentru copii.
Miercuri, 21 octombrie 2020, la iniţiativa Asociaţiei „Şansa Ta”, în parteneriat cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, coordonat de muzeograful Ciprian Vintdevara, copiii de la Centrul Social „Şansa Ta”, din Bilciureşti, Dâmboviţa, vor participa la observaţii astronomice nocturne, începând cu ora 18.00. Copiii vor putea privi la Lună, la principalele stele din constelaţiile cerului de toamnă şi la planetele Saturn, Jupiter şi Marte.
Acţiunea va continua joi, 22 octombrie 2020, de la ora 11.00 până la ora 13.00. Copiii de la centrul social şi alţi copii care doresc să înveţe despre cer vor putea observa detaliile din atmosfera solară în H-alpha, prin telescopul solar Lunt Tha, cu apertura de 152 mm, cu distanţa focală de 900 mm şi cu filtru de blocare B3400.
Principalul scop al acestei activităţi este acela de a-i familiariza pe copii cu astronomia şi cu instrumentele performante de observare a spaţiului cosmic.
Telescopul solar Lunt este conceput în aşa fel încât să observăm în condiţii de siguranţă cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeţei Soarelui, cu scopul promovării ştiinţei şi cercetării în rândul copiilor.
Acest proiect a fost posibil cu sprijinul financiar al Rostar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Schemă de grant pentru finanţarea accesului egal la o educaţie incluzivă de calitate pentru toţi copiii, în special pentru copiii aflaţi în situaţii de vulnerabilitate

Din anul 2010, prioritatea incluziunii socio-educaţionale a elevilor în situaţie de vulnerabilitate este din ce în ce mai prezentă pe agenda politicii europene.Prezenta oportunitate de finanţare este rezultatul cooperării dintre Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Consiliul Europei. Acţiunea se încadrează în Planul de Acţiune Strategic al Consilului Europei pentru Rromi […]