Controversa pâinii neambalate

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a solicitat Universităţii Politehnice Bucureşti un punct de vedere privind studiul:
„Evaluarea prin modelare a factorilor de risc în răspândirea COVID-19 în industria de panificaţie”, realizat în cadrul instituţiei şi având ca beneficiar o organizaţie neguvernamentală.
Reamintim că, în baza rezultatelor studiului s-a formulat, ca şi concluzie, afirmaţia eronată prezentată în spotul publicitar „Peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi ZILNIC de Covid-19 de la pâinea NEAMBALATĂ!”.
Răspunsul primit precizează că: Studiul nu a realizat măsurători fizice cu privire la modalitatea de transmiterea a virusului Sars-Cov 2 prin contact cu alimente neambalate, respectiv, pâinea neambalată.
Nu au făcut obiectul acestui studiu ipotezele cu privire la existenţa virusului Sars-Cov 2 pe diferite suprafeţe şi posibilitatea lui de transmitere.
Totodată, confirmă faptul că studiul nu a cuprins măsurători fizice şi statistice pentru a se putea formula concluzii cu privire la transmiterea virusului prin suprafeţe contaminate, respectiv prin contact cu pâinea neambalată. Continuarea acestei campanii de dezinformare, cu sfidarea evidenţelor ştiinţifice existente la nivel mondial, obţinute în urma studiilor realizate cu respectarea riguroasă a metodologiilor şi a procedurilor specifice, poate conduce la concluzia că nu interesul consumatorului este cel care prevalează. Acest demers se alătură sesizărilor argumentate transmise de ANSVSA către Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Asociaţia Preţuieşte Calitatea, cu scopul de a opri răspândirea în spaţiul public de informaţii eronate, cu impact negativ economic şi social.
ANSVSA îşi menţine poziţia asupra faptului că nu este necesară obligativitatea ambalării pâinii, dezaprobă continuarea acestei campanii de dezinformare şi prin prezentarea publică a evidenţelor ştiinţifice existente la nivel mondial, oferă informaţii corecte despre acest subiect.
Recent, în data de 9 martie, în cadrul reuniunii Comitetului Permanent pentru Animale, Alimente şi Furaje, secţiunea Siguranţa Biologică a Lanţului Alimentar din cadrul Comisiei Europene, reprezentanţii Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) au reiterat faptul că, din evaluarea celor mai noi date ştiinţifice nu reiese că alimentele se pot constitui în cale de transmitere a virusului Sars-Cov 2.
Cu acest prilej, s-a solicitat EFSA un punct de vedere privind ambalarea produselor alimentare în contextul pandemiei de COVID-19. Răspunsul EFSA a fost acela că nu există recomandări în acest sens şi că este esenţială respectarea regulilor de igienă.
ANSVSA ia în considerare, în îndeplinirea atribuţiilor sale privind evaluarea riscurilor în domeniul siguranţei alimentelor, numai studiile care respectă rigurozitatea ştiinţifică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Sunt un pericol gropile în pământ, utilizate în activitatea de murare a verzei

In urma acţiunilor de control efectuate de inspectorii DSVSA Dâmboviţa în localitatea Slobozia Moară, judeţul Dâmboviţa, s-a constatat că în majoritatea gospodăriilor populaţiei sunt practicate gropi în pământ, utilizate în activitatea de murare a verzei, această situaţie fiind întâlnită şi în zona terenurilor agricole aflate pe teritoriul comunei.Fenomenul este prezent […]