CONTROALE ŞI PERCHEZIŢII, LA REGIMUL ARMELOR ŞI MUNIŢIILOR

In ultimele 8 luni, la nivel naţional, poliţiştii structurilor Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au desfăşurat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor cu arme şi muniţii. Au fost efectuate aproape 5.000 de controale pentru verificarea modului de păstrare şi asigurare a securităţii armelor la persoanele fizice şi au fost indisponibilizate peste 3.400 de arme.
Timp de 8 luni, poliţiştii au intensificat verificările în teren, fiind efectuate 4.796 de controale şi 306 percheziţii domiciliare, atât pentru depistarea persoanelor care încalcă normele legale referitoare la arme, explozivi şi substanţe periculoase, cât şi pentru protejarea cetăţenilor.În urma percheziţiilor, au fost indisponibilizate 3.448 de arme. Dintre cele 1.306 de arme letale, se aflau 139, deţinute ilegal (20 provenite din contrabandă şi 37 de arme confecţionate arti-zanal).Totodată, au mai fost ridicate 2.035 de arme neletale supuse autorizării, dintre care 266 deţinute ilegal (123 provenite din contrabandă şi 6 arme confecţionate artizanal) şi 107 arme neletale supuse notificării, dintre care 65, deţinute ilegal (26 provenite din contrabandă). Astfel, pe durata acţiunii, poliţiştii au confiscat 470 de arme deţinute ilegal.
De asemenea, din armele indisponibilizate, 1.238 au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor (499 de arme letale şi 739 de arme neletale supuse autorizării)ca urmare a săvârşirii infracţiunii de Nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă, art. 342 alin. (6) din Codul penal.În aceeaşi perioadă a anului 2019, s-au efectuat activităţi specifice în vederea prelungirii valabilităţii pentru 9.218 permise de armă şi au fost eliberate, de asemenea, 3.773 de noi permise de armă.Totodată, dintre cele 4.044 de măsuri administrative dispuse faţă de titularii drepturilor de deţinere, port şi folosire ale armelor şi muniţiilor, în 3.955 de cazuri a fost luată masura anulării drepturilor de deţinere, port şi folosire ale armelor şi muniţiilor, pentru 2 ani, precum şi suspendarea drepturilor de deţinere, port şi folosire ale armelor şi muniţiilor în 89 de cazuri.
Poliţia Română vă reaminteşte că, dacă doriţi, ca persoane fizice, să deţineţi sau să purtaţi şi să folosiţi arme şi muniţii letale ori neletale supuse autorizării, trebuie să urmaţi mai întâi un curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi al muniţiilor, organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens.De asemenea, dacă sunteţi colecţionari de arme letale sau neletale, cu destinaţia colecţie, puteţi deţine aceste arme fără muniţia aferentă.
Dacă aţi împrumutat arma de vânătoare unui prieten, aveţi obligaţia ca în 2 zile lucrătoare, să informaţi poliţia.La nivel naţional, poliţiştii specializaţi pe linia arme, explozivi şi substanţe periculoase verifică permanent dacă sunt respectate reglementările acestui domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CJ Dâmboviţa a aprobat suma necesară pentru achiziţionarea unui Cort gonflabil necesar în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "BASARAB I" al judeţului Dâmboviţa

Consiliul Judeţean Dâmboviţa are prevăzute în bugetul de cheltuieli pe anul 2019 o serie de investiţii ce vin în sprijinul activităţiilor specifice Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „BASARAB I” al judeţului Dâmboviţa. Prin finalizarea achiziţiilor mijloacelor fixe s-au realizat economii la Capitolul bugetar 61.02. „Ordine publică şi siguranţă naţională” pentru […]