Contribuabilii restanţieri la plata obligaţiilor fiscale principale pot beneficia de anularea obligaţiilor accesorii

Pentru a beneficia de anularea obligaţiilor accesorii, contribuabilii trebuie să depună o notificare prin care înştiiţează organul fiscal cu privire la intenţia acestora, iar după îndeplinirea condiţiilor, vor depune o cerere de anulare, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2019. Care sunt avantajele solicitării anulării obligaţiilor accesorii? Principalul avantaj al unei astfel de facilităţi fiscale îl reprezintă anularea, în totalitate, a obligaţiilor accesorii aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31 decemebrie 2018. De asemenea, în situaţia în care este notificat organul fiscal cu privire la intenţia de a beneficia de anularea obligaţiilor accesorii, avantajele unei astfel de măsuri sunt următoarele: se amână la plată dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile, care pot face obiectul anulării, prin emiterea de către organul fiscal a unei decizii; nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită pentru obligaţiile accesorii amânate la plată; nu se sting obligaţiile accesorii amânate la plată, până la data soluţionării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 15 decembrie 2019 inclusiv, în cazul în care contribuabilul nu depune cerere de anulare a accesoriilor. În situaţia în care acesta nu notifică organul fiscal cu privire la intenţia de a beneficia de anularea obligaţiilor accesorii, iar acestea au fost stinse, va beneficia de restituirea sumelor care au fost achitate în contul acestora.
Pentru a beneficia de anularea unor obligaţii bugetare accesorii, aferente obligaţiilor principale restante la data de 31.12.2018, trebuie să fie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: toate obligaţiile bugetare principale restante la 31 decembrie 2018 inclusiv, administrate de organul fiscal central, se sting prin orice modalitate prevăzută de lege până la data de 15 decembrie 2019 inclusiv; sunt stinse prin orice modalitate prevăzută de lege toate obligaţiile bugetare principale şi accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 ianuarie 2019 şi 15 decembrie 2019 inclusiv până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor; sunt depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor; este depusă cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condiţiilor prevăzute la lit. a) – c), dar nu mai târziu de 15 decembrie 2019 inclusiv, sub sancţiunea decăderii. Pot beneficia de anulare şi obligaţiile accesorii aferente următoarelor obligaţii bugetare principale: cele stabilite prin declaraţii rectificative, în condiţiile art. 25 din O.G. nr. 6/2019; cele cu termene de plată până la data de 31 decembrie 2018 şi stinse până la această dată, în condiţiile art. 26 din O.G. nr. 6/2019; cele stabilite prin decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecţii fiscale, în condiţiile art. 27 din O.G. nr. 6/2019; cele eşalonate la plată potrivit Codului de procedură fiscală, în condiţiile art. 31 din O.G. nr. 6/2019.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Klaus lohannis, mare favorit în turul II la casele de pariuri

La fel ca în prima rundă , cotele oferite de casele de pariuri pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale îl prezintă pe Klaus lohannis drept mare favorit. Astfel, Klaus lohannis are o cotă de 1,06 (faţă de 1,1-1,2 cât a avut pe 14 noiembrie) , ceea ce înseamnă că un […]