Contribuabilii persoane fizice pot dona până la 3,5% din impozitul pe venit!

0 0

Contribuabilii persoane fizice pot dona, potrivit Codului Fiscal, până la 3,5% din impozitul pe venit. Pentru ca sumele respective să poată ajunge acolo unde doresc – la semeni în suferință, asociaţii non-profit, ONG-uri care ajută copiii săraci, animale etc, acestea trebuie să completeze și să depună Declarația 230.
Declarația sau Formularul 230 reprezintă cererea privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat la bugetul de stat, se completează și se depune de către persoanele fizice care:

 • realizează din România venituri din salarii și asimilate salariilor – venituri din pensii
 • venituri din activități independente/activități agricole, impuse pe bază de normă de venit, – venituri din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reține la sursă,
 • venituri din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real
 • venituri din cedarea folosinței bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit, în următoarele situații:
 • au efectuat în anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, conform legii, și solicită restituirea acestora;
 • dispun asupra destinației sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii sau unităților de cult.
  Singurii care nu pot depune asemenea solicitare sunt angajații din IT, Construcții și Cercetare, pentru că aceștia nu plătesc impozit pe venit. Este și în cazul celor care au fost în șomaj tehnic sau au primit indemnizația respectivă.
  Declarația 230 se poate descărca de pe site-ul ANAF iar majoritatea ONG-urilor pun la dispoziție o varianta pre-completată, la care se adaugă datele personale.
  Formularul trebuie depus la ANAF, varianta cea mai simplă fiind prin Spațiul Privat Virtual, adică online.
  Se mai poate depune în format letric, direct la registratura organului fiscal competent sau prin poștă, cu confirmare de primire.
  În 2022, Declarația 230 trebuie depusă până la 25 mai.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CCIA Dâmbovița facilitează publicarea de anunțuri în Monitorul Oficial

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița continua să își  diversifice plaja de servicii pe care le pune la dispoziția antreprenorilor. Este și cazul sprijinului pe care îl acordă persoanelor fizice sau juridice care au de publicat diverse anunțuri sau documente în Monitorul Oficial. “Camera de Comerț, Industrie și Agricultură […]