Contribuabilii persoane fizice pot dona până la 3,5% din impozitul pe venit! Data limită pentru depunerea Declarației 230 este 25 mai.

1 0

Contribuabilii persoane fizice pot dona, potrivit Codului Fiscal, până la 3,5% din impozitul pe venit. Pentru ca  sumele respective să poată ajunge acolo unde doresc – la semeni în suferință, asociații non-profit, ONG-uri care ajută copiii săraci, animale etc, acestea trebuie să completeze și să depună Declarația 230.


Declarația sau Formularul 230 reprezintă cererea privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat la bugetul de stat, se completează şi se depune de către persoanele fizice care:

• realizează din România venituri din salarii şi asimilate salariilor
• venituri din pensii
• venituri din activităţi independente/activităţi agricole, impuse pe bază de normă de venit,
• venituri din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă,
• venituri din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real
• venituri din cedarea folosinţei bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit, în următoarele situaţii:
– au efectuat în anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, conform legii, şi solicită restituirea acestora;
– dispun asupra destinaţiei sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau unităţilor de cult.

Singurii care nu pot depune asemenea solicitare sunt angajații din IT, Construcții și Cercetare, pentru că aceștia nu plătesc impozit pe venit. Este și în cazul celor care au fost în șomaj tehnic sau au primit indemnizația respectivă.


Declarația 230 se poate descărca de pe site-ul ANAF iar majoritatea ONG-urilor pun la dispoziție o varianta pre-completată, la care se adaugă datele personale.

Formularul trebuie depus la ANAF, varianta cea mai simplă fiind  prin Spațiul Privat Virtual, adică online.Se mai poate depune în format letric, direct la registratura organului fiscal competent sau prin poştă, cu confirmare de primire.În 2022, Declarația 230 trebuie depusă până la 25 mai.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Germania are nevoie de constructori calificați și măcelari. 624 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European , prin EURES

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 624 de locuri de muncă vacante, după cum urmează: Germania – 282 locuri de muncă pentru: operator utilaje de construcţii pentru infrastructura de transport din Germania, muncitor calificat în construcţii pentru infrastructura de transport din Germania, educatoare/educator, tăietor de […]