Consiliul Național al Elevilor solicită public să se urgenteze procedurile de achiziție a testelor non-invazive

„În contextul în care majoritatea statelor europene au procedat la menținerea școlilor deschise în format fizic, dar care au și asigurat măsuri de protecție sanitară pentru elevi și profesori și care au dotat școlile cu infrastructură specifică, considerăm că este absolut necesar ca autoritățile din România -oricare ar fi ele – să nu mai tergiverseze nici măcar o zi în plus procedurile de achiziție a testelor non-invazive”, este mesajul Consiliului Național al Elevilor, transmis joi dimineață.
Amintim că Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC) joi, 14 octombrie, a lansat licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă pentru depistarea coronavirusului, care urmează să fie folosite în unitățile de învățământ pentru testarea elevilor și angajaților din sistem. Licitația ar urma să fie finalizată în aproximativ două săptămâni.

Mai amintim că Agenția Națională a Medicamentului nu are ce să omologheze în privința testelor de salivă care vor fi folosite în școli, omologarea fiind deja făcută de către Comisia Europeană.
„Stimați decidenți, numărăm dramele a zeci de familii infectate cu COVID-19! Nu așa arată normalitatea în care voi credeți că trăim, nu așa arată școli sigure pentru elevi și pentru profesori! Ignoranța autorităților este un atentat la sănătatea și la securitatea națională, transformând unitățile de învățământ în veritabile focare de infecție. Lipsă de asumare și de viziune, lipsă de consultare și incoerență în decizii, cu pasarea responsabilității de la o instituție la alta, unde elevii sunt prinși la mijloc – până când toate acestea? Care este prețul dezinteresului statului și cine îl va plăti?”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Mai jos, comunicatul CNE:
„În data de 9 octombrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat folosirea a 70 de milioane de teste non-invazive în unitățile de învățământ, care ar urma să fie achiziționate pentru testarea periodică a elevilor și cadrelor didactice, ca urmare a creșterii accelerate a numărului de infectări cu virusul COVID-19.
În plin val 4 al pandemiei, când procesul de testare în unitățile de învățământ este aproape inexistent, guvernanții pasează responsabilitatea de la o instituție la alta, fără a adopta măsuri concrete în teritoriu. La începutul lunii octombrie, prim-ministrul Florin Cîțu și ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, au solicitat Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România urgentarea omologării testelor non-invazive pe bază de salivă, pentru ca procedura de licitație și achiziție să fie demarată cât mai rapid. Într-un interviu acordat recent, directorul ANMDMR a explicat faptul că instituția pe care o conduce nu are atribuții în omologarea sau avizarea unor astfel de dispozitive medicale, ele fiind, în fapt, aprobate de Comisia Europeană.
Ulterior, președintele Oficiului Național de Achiziții Centralizate -aceeași instituție care nici până la acest moment nu a reușit să demareze toate procedurile necesare achiziției de device-uri pentru școala online – a precizat că licitațiile pentru testele rapide non-invazive se vor finaliza în aproximativ două săptămâni.Consiliul Național al Elevilor consideră total inacceptabilă situația achiziției testelor non-invazive în școli și solicită ferm Guvernului României, prin Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, tratarea cu celeritate a acestei probleme și urgentarea, de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, a procesului de licitație a testelor pentru școli, în așa fel încât răspândirea comunitară a virusului

COVID-19 în unitățile de învățământ să fie redusă. În contextul în care majoritatea statelor europene au procedat la menținerea școlilor deschise în format fizic, dar care au și asigurat măsuri de protecție sanitară pentru elevi și profesori și care au dotat școlile cu infrastructură specifică, considerăm că este absolut necesar ca autoritățile din România -oricare ar fi ele – să nu mai tergiverseze nici măcar o zi în plus procedurile de achiziție a testelor non-invazive.”
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a spus, pe 3 octombrie, că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC).
Cîmpeanu a mai declarat ulterior, pe 4 octombrie, că elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână și că pentru asta este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat pe 9 octombrie achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83. Este vorba de cele 70 de milioane de teste care urmează să fie achiziționate prin Inspectoratul general pentru Situații de Urgență. Decizia este una procedurală, la o săptămână după ce a fost anunțată public introducerea de teste pe bază de salivă în școli, ca măsură complementară de monitorizare după eliminarea pragului de infectare de 6 la mie din procedura de decizie pentru închiderea unei unități de învățământ.
„Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a anti-genului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epi-demiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”, potrivit CNSU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Rata de infectare a ajuns la 6,16 la mie la Târgoviște! Primarul Cristian Stan explică și care sunt consecințele

Previzibil, la ferocitatea noilor tulpini ale coronavirusului dar mai ales vizavi de nonșalanța cu care sunt ignorate de mulţi normele sanitare, în Municipiul Târgoviște rata de incidență a infectărilor cu COVID-19 la 14 zile a trecut de 6 la mia de locuitori, ceea ce implică introducerea unor restricții suplimentare, fiind […]