Conferinţa internaţională pe tema prevenirii consumului de droguri la Târgovişte

Pe parcursul a două zile, 17-18 aprilie 2019, la Târgovişte, se desfăşoară Conferinţa internaţională „Prevenirea consumului de droguri în România, Norvegia, Malta, Uzbekistan şi Italia”. Aceasta reprezintă ultima activitate punctuală prevăzută în proiectul de parteneriat strategic (KA2) – „Stand Against Drugs” (SADs) din cadrul programului Erasmus+, acţiunea centralizată – Dezvoltarea capacităţii instituţionale în domeniul tineretului în ţările din Africa, Caraibe şi Pacific (APC), America Latină şi Asia (aplicat la Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură de la Bruxelles), cu numărul de referinţă 589583 – EPP-1-2017-1-NO-EPPKA2-CBY-ACPALA.
Proiectul a fost elaborat de Colegiul Naţional „lenăchiţă Văcărescu” Târgovişte, în colaborare cu ceilalţi parteneri: Terram Pacis -Norvegia, Comitato d’Intesa – Italia, Clubul Kiwanis Vaslui – România, Youth Services Coordinator within Ministry For Gozo – Malta, Tashkent Davlat Pedagogika University – Uzbekistan, Tashkent State University of Language and Literature – Uzbekistan şi este coordonat de organizaţia TERRAM PACIS – Norvegia.
La această conferinţă internaţională participă şi specialişti ai Agenţiei Naţionale Antidrog din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dâmboviţa, partener în proiect al Colegiului Naţional „Ienăchiţă Văcărescu”, precum şi ai CPECA Vaslui, partener al Clubului Kiwanis Vaslui, alături de tineri, elevi, studenţi, lucrători de tineret şi reprezentanţi ai organizaţiilor partenere în proiect.
Proiectul promovează cooperarea strategică între organizaţiile partenere, pe de o parte şi cooperarea între organizaţiile consorţiului şi alte organizaţii în domeniul educaţiei/formării, autorităţi locale/regionale/naţionale interesate de problematica proiectului, pe de altă parte, în scopul profesionalizării lucrătorilor de tineret, profesorilor, potenţialilor viitori lucrători de tineret şi dezvoltării aptitudinilor, competenţelor tinerilor voluntari, pentru o participare şi o implicare activă în prevenirea consumului de droguri.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt, în principal, îmbunătăţirea instrumentelor de măsuri de prevenire a consumului de droguri ale lucrătorilor din domeniul tineretului, profesorilor şi tinerilor din ţările implicate în prevenirea şi reducerea eficientă a consumului de droguri prin:
” Creşterea abilităţilor profesionale a 60 de lucrători pentru tineret şi profesori din ţările implicate pentru prevenirea şi reducerea eficientă a consumului de droguri în rândul tinerilor;
” Stimularea atitudinii de responsabilitate faţă de riscurile consumului de droguri şi comportamentul pozitiv al acţiunii în domeniul prevenirii a 48 de tineri voluntari ai organizaţiilor partenere (13-25 ani) din ţările partenere în timpul schimbului de tineri;
” Identificarea grupurilor vulnerabile şi a persoanelor fizice şi dezvoltarea de programe „selective” şi „indicate”, pentru a răspunde nevoilor lor complexe la nivel local;
” Dezvoltarea capacităţii organizaţiilor partenere, prin cooperare strategică, schimb de experienţă şi abordări educaţionale non-formale în prevenirea consumului de droguri, de a acţiona la nivel comunitar în prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor. Ca urmare a acestui proiect, dincolo de atingerea obiectivelor propuse, această colaborare permite în viitor lucrătorilor din domeniul tineretului, cadrelor didactice şi voluntarilor să îşi elaboreze propriile iniţiative menite să prevină consumul de droguri şi să intervină proactiv pentru limitarea efectelor negative ale acestuia atât la nivel local, cât şi regional şi national, să continue să desfăşoare programe de prevenire a abuzului de droguri în organizaţiile de tineret, în şcoli, în centrele de asistenţă socială sau în zonele de risc pentru grupurile vulnerabile.
Elevii implicaţi în proiect vor fi, de asemenea, capabili să desfăşoare activităţi de „educaţie între egali” în şcolile din care provin, dar şi în alte şcoli, implicând şi mai mulţi elevi, iar organizaţiile partenere vor continua campania de prevenire a consumului de droguri prin diferite proiecte şi programe şi vor atrage o cofinanţare suplimentară pentru activităţile de prevenire pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Campania "Donează Sânge Constant" şi la Crucea Roşie Dâmboviţa

Joi, şi Crucea Roşie Dâmboviţa a organizat o acţiune amplă în cadrul Campaniei „Donează Sânge Constant”, iniţiată de Crucea Roşie Română, alături de Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C. T. Nicolau”, McCann Worldgroup România, McCann PR şi UM România. Printr-o simplă donare de sânge, pot fi salvate 3 […]