CONDIŢII DE MUNCĂ LA TEMPERATURI SCĂZUTE EXTREME

gheataPentru perioadele în care se înregistrează temperaturi scăzute extreme, O.U.G. nr. 99/2000 prevede următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de ter-moreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecţie. „Conform aceleiaşi Ordonanţe, prin temperaturi scăzute extreme se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului care scad sub -20°C. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a controlului medical periodic, pentru depistarea contraindicaţiilor entru muncă la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi scăzute extreme”, a precizat Marius Lixandru, inspector şef al ITM Dâmboviţa.
Pentru nerespectarea acestor prevederi legale, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei.
În situaţia în care în judeţul nostru se vor înregistra temperaturi sub -20° C, inspectorii de muncă vor monitoriza aplicarea, de către angajatori, a măsurilor prevăzute în actul normativ, dându-se sancţiuni celor care nu vor asigura salariaţilor condiţiile corespunzătoare de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Rate plătite la jumătate timp de doi ani

Premierul României a anunţat, zilele trecute, că românii care au credite la bănci a căror rată este mai mică de 1.000 de lei pe lună vor fi scutiţi, timp de doi ani, de plata a jumătate din valoarea ratei. De asemenea, companiile care creează 20 de noi locuri de muncă […]