Comisia de Dialog Social Dâmbovița a adus în dezbatere problemele persoanelor nevăzătoare 

Date:

În cadrul Comisiei de Dialog Social, pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat situația persoanelor cu dizabilități din județul Dâmbovița în anul 2024, cu precădere a persoanelor cu deficiență vizuală.

Tudorel Tupiluși – președintele Asociației Nevăzătorilor din România și domnul Ciuculete Marian – Președintele Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Dâmbovița au prezentat situația cu care se confruntă persoanele nevăzătoare, precum și solicitările transmise prin memoriul adresat Instituției Prefectului- Județul Dâmbovița: 

– majorarea cu 50% a indemnizației de handicap; 

– adoptarea de măsuri compensatorii pentru persoanele cu dizabilități de vedere, care suferă de pierderi semnificative în urma aplicării noii legi a pensiilor (Legea nr. 360/2023) – prin modificarea art. 88 alin. (2) – în sensul modificării bonusului acordat persoanelor cu dizabilități de la 0,5 la 1,0 sau prin amânarea cu minim 10 ani a termenului de intrare în vigoare a noii formule de calcul, pentru persoanele cu dizabilități de vedere (prevăzute la art. 53).

Reprezentantul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița (DGASPC) a informat participanții că, la data de 31.05.2024, în baza de date a direcției erau înregistrate 1446 persoane nevăzătoare din care:

– gradul grav – 883 persoane adulte și 16 copii; 

– gradul accentuat – 517 persoane adulte și 10 copii;

–  gradul mediu – 10 persoane adulte și 10 copii

În cadrul întâlnirii au fost furnizate și informații privind drepturile acordate persoanelor cu dizabilități (în funcție de gradul de handicap), cuantumul acordat/decontat în perioada 01.01.2024-31.05.2024 pentru drepturi cum sunt: prestații sociale/ prestații sociale pentru minorii cu dizabilități din cadrul familiilor; rovignetă gratuită; gratuitatea  transportului interurban (CFR/auto); bilete de călătorie decontate; legitimații de călătorie; decontare carburant; Cardul european pentru dizabilitate; credite cu dobândă suportată de la bugetul de stat; vouchere nominale pentru achiziționarea de de dispozitive și tehnologii asistive etc.

Casa Județeană de Pensii Dâmbovița a precizat că, la nivelul județului Dâmbovița, există un număr de 57 de persoane nevăzătoare care beneficiază de drepturi de pensie.

Ciuculete Marian a menționat că există cereri de angajare adresate de persoane nevăzătoare Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Dâmbovița, dar că întâmpină dificultăți în identificarea de locuri de muncă pentru acestea. De asemenea, a precizat că persoanele cu deficiență de vedere pot fi încadrate în meserii precum: operator calculator; manipulator marfă, profesor, alte meserii în funcție de aptitudini și grad de deficiență.

Pușcaru Cristian Valeriu Bogdan, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, a menționat disponibilitatea patronatelor de a angaja persoane cu deficiență de vedere apte de muncă, atât în contextul lipsei de forță de muncă existente pe piața muncii, cât și a obligației companiilor cu mai mult de 50 de angajați de a încadra 4% din salariați dintre persoanele cu dizabilități.

”  Am evidențiat încă o dată faptul că Instituția Prefectului – Județul Dâmbovița și serviciile publice teritoriale au o deschidere totală pentru rezolvarea oricăror probleme existente și am recomandat reprezentanților Asociației Nevăzătorilor din România să se adreseze Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița pentru identificarea de soluții de angajare pentru încadrarea în muncă a persoanelor apte de muncă, care doresc să se angajeze, conform pregătirii profesionale și capacității de muncă. 

 De asemenea, am solicitat Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, Casei Județene de Pensii Dâmbovița să depună toate diligențele necesare pentru susținerea persoanelor cu dizabilități și pentru încadrarea pe piața muncii a persoanelor apte de muncă, care au capacitatea și disponibilitatea de a lucra.

 Instituția Prefectului Județul –Dâmbovița va face demersuri către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, respectiv către Autoritatea Națională pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități în vederea găsirii de soluții la problemele ridicate de Asociația Nevăzătorilor din România.”, a transmis prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ministerul Agriculturii propune un mecanism de asigurare la secetă pentru culturile de toamnă şi primăvară

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat că  intenţionează să...

Asigurarea voluntară de sănătate – o alegere inteligentă 

 Asigurarea voluntară de sănătate este soluția ideală pentru a...