Comercianții HoReCa au obligația de a nu percepe garanția pentru produsele consumate la locul structurii de vânzare

Date:

În această perioadă, comisarii Gărzii de Mediu Dâmboviţa desfășoară acțiuni de inspecție și control la comercianții de pe teritoriul județului Dâmbovița (inclusiv supermarket-uri, market-uri, stații de alimentare cu carburanți), care comercializează produse în ambalaje SGR. Verificări similare se efectuează în toată țara, urmărindu-se mai multe aspecte, respectiv:

-Existența contractului încheiat cu administratorul SGR pentru îndeplinirea obligațiilor ce decurg din HG nr. 1074/2021, după ce s-au înregistrat în baza de date gestionată de administratorul SGR (termenul limită pentru înregistrare a fost 28.02.2023).
-Obligația de a încasa de la consumator sau utilizator final garanția aferentă produselor în ambalaje SGR, cu excepția cazului în care comerciantul decide să suporte costul garanției pentru produse oferite gratuit (ex. premii sau mostre gratuite).
-Organizarea punctelor de returnare în cadrul structurii de vânzare sau în imediata vecinătate a acesteia (maxim 150 metri distanță) sau prin acord de parteneriat/conform prevederilor art.7 și art.8 din HG nr. 1074/2021.
-Permisiunea exclusivă pentru administratorul SGR de a prelua ambalajele SGR de la punctele de returnare, la solicitarea acestuia.
-Utilizarea programului informatic online pus la dispoziție de administratorul SGR pentru raportarea ambalajelor și garanțiilor aferente acestora.
-Evidența numărului total al produselor în ambalaje SGR comercializate, detaliat pe produse și puncte de vânzare/magazine online, și evidența ambalajelor SGR returnate, precum și garanțiile plătite, încasate și returnate.
Comercianții din categoriile enunțate au obligația să ofere,  în scris, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, a clarificărilor și informațiilor solicitate de către administratorul SGR.
Sunt obligatorii acceptarea ambalajelor returnate de consumatori sau utilizatori finali la punctele de returnare, indiferent de locul achiziționării produsului; protejarea ambalajelor SGR preluate împotriva deteriorării, furtului și altor situații similare, până la preluarea acestora de către administratorul SGR și păstrarea ambalajelor SGR returnate separat de deșeuri sau alte ambalaje care nu fac parte din SGR, în vederea preluării acestora de către administratorul SGR.

„De asemenea, se vor consemna disfuncționalitățile de orice natură în buna funcționare a sistemului de garanție-returnare constatate și rezultate din activitatea specifică comercianților verificați.

Comercianții HoReCa au obligația de a percepe garanția de la consumatorii finali pentru produsele în ambalaje SGR consumate în afara structurii de vânzare și de a nu percepe garanția pentru produsele consumate la locul structurii de vânzare”, explică Garda de Mediu Dâmboviţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Bărbat depistat la volan, deși s-ar fi aflat sub influența substanțelor interzise

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Dâmbovița au întocmit un...

A fost reluat doar transportul feroviar de marfă pe ruta Târgoviște – Pietroșița, 

CJSU Dâmbovița- Comitetul Județean pentru Situații de Urgență  Dâmbovița...

 Evită riscurile cibernetice, cum să îți protejezi telefonul împotriva malware-ului

Atacurile cibernetice sunt din ce în ce mai sofisticate,...