Combaterea căderilor de grindină în perioada 22-28 mai 2021

MADR informează că în perioada 22-28 mai 2021, din punctele de lansare (PL) ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină (UCCG) din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP), au fost lansate 305 rachete antigrindină (RAG), pentru protejarea culturilor agricole şi a comunităţilor locale din zonele de intervenţie. Lansările au avut efectul scontat, iar pericolul căderilor de grindină a fost înlăturat datorită intervenţiilor active în atmosferă din cadrul unităţilor Sistemului.
Sezonul de combatere a căderilor de grindină se derulează în perioada 15 aprilie-15 octombrie 2021, pentru toate Unităţile din structura SNACP. În intervalul 15 aprilie-28 mai, unităţile de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP au lansat în total 536 rachete antigrindină din UCCG Prahova, Oltenia, Timiş şi Moldova 1 Iaşi.
Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor protejează în acest an o suprafaţă de aproximativ 1.500.000 ha, prin funcţionarea unui număr de 65 de puncte de lansare (PL), aparţinând unităţilor:

 • Unitatea Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova care asigură, cu 22 de PL, protecţia culturilor agricole în judeţele Prahova, Buzău, Teleorman şi Olt;
 • Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Iaşi care asigură, cu 12 PL protecţia culturilor agricole în judeţele Iaşi şi Vaslui;
 • Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Vrancea care asigură, cu 10 PL protecţia culturilor agricole în judeţele Vrancea şi Galaţi;
 • Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia care asigură, cu 17 de PL protecţia culturilor agricole în judeţele Olt, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi;
 • Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiş care asigură, cu 4 PL protecţia culturilor agricole în judeţul Timiş.
  Alte 41 de PL din cadrul UCCG Iaşi, Vrancea, Timiş şi Mureş se află în diferite stadii de realizare (construcţie, finalizare lucrări, dotare sau punere în funcţiune) urmând să devină operaţionale pe parcursul sezonului.
  Intervenţiile active în atmosferă reprezintă ansamblul acţiunilor de modificare artificială a vremii prin diferite mijloace specifice acestui domeniu.
  Aceste activităţi au scopul de a:
 • Reduce riscul faţă de fenomenele meteorologice periculoase pentru populaţie, inclusiv pentru zonele de interes economic, culturi agricole, zone urbane şi rurale (protejarea cetăţenilor) -respectiv protejarea faţă de fenomene meteorologice precum grindina, ceaţa densă, tornade;
 • Creşte nivelul precipitaţiilor în zonele de interes agricol.
  În România, intervenţiile active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină au început în anul 2000 şi sunt gestionate de către executiv, prin intermediul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
 • Scopul Sistemului naţional anti-grindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) este de a asigura protecţia culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, culturi agricole, etc.) precum şi al comunităţilor rurale din zonele de intervenţie, faţă de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.
 • Sisteme similare de combatere a căderilor de grindină prin utilizarea generatoarelor terestre, a rachetelor antigrindină şi a aviaţiei funcţionează de câteva decenii în aproape toate statele europene. În ţările învecinate sau cu organizare administrativă similară României, managementul acestor sisteme se realizează centralizat la nivel naţional, fiind coordonat în mod unitar de o structură guvernamentală specializată.
 • În conformitate cu noile abordări mondiale privind managementul riscului, SNACP acţionează ca un mecanism de prevenţie şi protecţie exante, important pentru dezvoltarea durabilă a zonelor rurale, pentru că asigură nu doar protecţia culturilor agricole, ci şi a comunităţilor locale, a infrastructurii şi a bunurilor publice şi private din zonele de intervenţie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

A fost inaugurat parcul de la Dâmboviţa Mall

În mod simbolic, de Ziua Copilului, a fost inaugurat cel mai nou parc din Târgovişte, situat lângă Dâmboviţa Mall. Deşi vremea nu a ţinut cu organizatorii, au fost destui copii şi părinţi alături de primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu, de administratorul public, Gabriel Boriga. […]