COD GALBEN de INUNDAȚII ÎN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA 

Date:

Interval de valabilitate: 29 septembrie 2024, ora 06:00 – 30 septembrie 2024, ora 24:00

Zone afectate: județul Dâmbovița

În intervalul menționat, pe râurile din bazinul hidrografic Argeş – bazin superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior (judeţele: Argeș, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov), precum și pe râurile din bazinul Ialomiţa – bazin amonte S.H. Târgovişte şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Târgovişte – amonte S.H. Băleni (judeţele: Dâmboviţa și Prahova), se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

AVERTIZARE HIDROLOGICĂ 🟧 COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 septembrie 2024, ora 10:00 – 30 septembrie 2024, ora 16:00

Zone afectate: județul Dâmbovița

În intervalul menționat, pe râurile din bazinul hidrografic Neajlov – bazin amonte S.H. Vadu Lat și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Vadu Lat (judeţele: Argeș, Dâmboviţa și Giurgiu), pe râurile din bazinul Sabar – bazin superior şi afluenții bazinului mijlociu şi inferior (judeţele: Argeș, Dâmboviţa, Giurgiu și Ilfov), precum și pe râurile din bazinul Ialomiţa – bazin amonte S.H. Târgovişte şi afluenţii aferenți sectorului aval S.H. Târgovişte – amonte S.H. Băleni (judeţele: Dâmboviţa și Prahova), se pot produce viituri rapide pe râurile mici, scurgeri importante pe versanți și creșteri de debite și niveluri, cu posibile efecte de inundații locale și depășiri ale cotelor de apărare.

Ce să faci înainte de o inundație:

● Află mai multe despre riscul local de inundații. Contactează primăria pentru a afla mai multe despre planurile de risc ale orașului.

● Monitorizează avertismentele locale. Urmărește mesajele RO Alert, sistemul de avertizare de urgență și avertizările hidrologice și meteorologice. Vizitează pagina Administrației Naționale de Meteorologie pentru informații.

● Curăță jgheaburile, șanțurile și canalele de scurgere pentru a permite apei de ploaie să se scurgă. De asemenea, ai grijă ca și canalele de scurgere din casă să fie desfundate și să nu fie acoperite cu mobilier.

● Nu arunca gunoiul menajer și deșeurile vegetale în albiile râurilor.

● Protejează-ți bunurile în recipiente rezistente la apă. Depozitează-le deasupra nivelului apei.

● Protejează parterul și subsolul casei pentru a evita pătrunderea apei. Amenajează pe cât posibil pereţi impermeabili în subsolurile locuinței pentru a evita pătrunderea apei

● Construiește bariere (din saci de nisip) pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie

● Stabilește un plan de urgență împreună cu familia.

● Pregătește un rucsac de urgență.

● Asigură-ți locuința împotriva inundațiilor. Contactează compania de asigurări și primăria pentru instrucțiuni detaliate privind protecția împotriva inundațiilor a locuinței tale.

Ce să faci în timpul unei inundații:

● Respectă recomandările transmise de autorităţi la tv, radio, aplicația DSU, sistemul Ro-Alert. Urmează recomandările de siguranță și evacuare. Fii pregătit pentru evacuare. Evacuează cu rucsacul de urgență.

● Dacă ai timp, securizează-ți casa. Mută obiectele de valoare la etaj. Protejează ferestrele și închide ușile. Construiește bariere (de exemplu, cu saci de nisip) pentru a opri apa să intre în casă. Închide toate utilitățile, dacă ești în siguranță.

● Decuplează întrerupătorul general de energie electrică (contoar). Scoate aparatele electrice din priză.

● Nu atinge echipamentele electrice dacă ești ud ori stai în apă.

● Adăpostește-te rapid, fie într-o zonă ridicată din apropiere, fie la etajele superioare sau pe acoperișul casei. Așteptă acolo echipele de salvare.

● Cere ajutor dacă ești blocat. Folosește un fluier (din rucsacul de urgență) în loc să strigi. Semnalizează în ferestre cu o bucată de material de culoare deschisă sau un semn marcat „AJUTOR!”.

● Încuie uşile casei şi protejează ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.

● Evacuează animalele şi bunurile de valoare în locuri sigure (de refugiu), dinainte stabilite.

● Nu merge și nu conduce prin apele inundațiilor. Doar 15 cm de apă rapidă te poate răsturna, iar 30 cm îți poate lua pe sus mașina.

În cazul unor situații de urgență, apelați numărul unic de urgență 112. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

VALENTIN MIHĂILĂ, SINGURUL DÂMBOVIȚEAN CARE SE AFLĂ ÎN LOTUL PRIMEI REPREZENTATIVE DE FOTBAL A ROMÂNIEI

Naționala pregătită de Mircea Lucescu s-a reunit pentru încă...

SORANA CÎRSTEA SE PREGĂTEȘTE DE REVENIREA ÎN CIRCUITUL WTA

Simona Halep a fost învinsă în turul 2 al...

CSM TÂRGOVIȘTE, VICTORIOASĂ ÎN CAMPIONATUL DE VOLEI, DAR FĂRĂ JUCĂTOARE ÎN ECHIPA ETAPEI

Start cu meciuri spectaculoase în Divizia A1, la feminin....