CJAS Dâmboviţa la ora bilanţului

CAS Dâmboviţa a emis în perioada ianuarie-noiembrie 2019 un număr de 4703 certificate provizorii de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate şi un număr de 166 carduri europene de asigurări sociale de sănătate şi 610 formulare europene.
Perioada de valabilitate a cardului European de asigurări sociale de sănătate este de 2 ani de zile de la data emiterii.
Cardul european de asigurări sociale de sănătate se eliberează la cererea asiguratului pe baza documentelor care atestă calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România, conferindu-i dreptul de a beneficia de servicii medicale care devin necesare pe parcusul sederii temporare într-unul din statele membre ale U.E., in termen de 7 zile lucratoare de la data introducerii cererii de card în aplicaţie.
În situaţia în care solicitantul nu este găsit la domiciliu de către firma de curierat, cardul european este returnat la casa de asigurări de sănătate emitentă.
Până la data de 30.11.2019 la nivelul CAS Dâmboviţa au fost tipărite un număr de 382.483 carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate (în anul 2014 au fost tiparite un număr de 329.537 carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate, în anul 2015 un număr de 20.428 carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate, în septembrie 2017 un număr de 7.806 carduri naţionale de asigurări de sănătate, iar in august 2019 un numar de 24.712 carduri nationale).
Din totalul celor 14.030 carduri returnate de Oficiile Poştale pentru asiguraţii care nu au intrat în posesia cardului la sediul CAS Dâmboviţa se regăsesc un număr de 3.211 carduri naţionale. Numărul este compus din cardurile deja existente la sediul instituţiei care nu au fost ridicate de către posesori, cât şi din cardurile returnate de către medicii de familie pentru paci-entii care nu au putut fi contactaţi de către aceştia.
Pentru situaţiile de card naţional de asigurări de sănătate pierdut, furat, deteriorat, modificare date personale, asiguraţii vor solicita eliberarea unui card duplicat la Casa de Asigurări, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin serviciile poştale, în valoare de 15.26 lei.
În intervalul ianuarie-noiembrie 2019 au depus cerere în vederea obţinerii cardului naţional duplicat un număr de 2.883 persoane.
Până la primirea noului card de asigurari sociale de sănătate, asiguratul va avea acces la serviciile medicale în baza unei adeverinţe înlocuitoare a cardului de sănătate ce i se va înmâna în momentul în care va depune la casa de asigurari de sănătate documentele necesare tipăririi cardului duplicat.
Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la Casa de Asigurări în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la serviciile medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe înlocuitoare a cardului de sănătate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu medical.
În intervalul ianuarie-noiembrie 2019 au fost emise un număr de 3 adeverinţe înlocuitoare în caz de refuz în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă al cardului naţional de asigurări de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Sorin Scarlat, director general CNAIR: DN 71 va primi finanţare !

Într-un moment în care polemica privitoare la modernizarea DN 71, proiect vital, care înseamnă efectiv oxigen pentru economia şi dezvoltarea judeţului, Virgil Guran, preşedintele PNL Dâmboviţa, este autorul unui demers prin care a punctat mult, inclusiv în plan politic. L-a invitat la Târgovişte, pentru a prezenta situaţia la zi a […]