CJ Dâmboviţa marchează jumătate de secol de la inaugurarea Curţii Domneşti

0 0

Joi, 11 mai 2017, se împlinesc 50 de ani de la deschiderea spre vizitare a Ansamblului Monumental „Curtea Domnească” din Municipiul Târgovişte. Întinsă pe 29.000 m?, Curtea Domnească reprezintă cel mai bine păstrat ansamblu aulic medieval de pe teritoriul României. Ca reşedinţă şi scaun domnesc, ea a funcţionat, cu intermitenţe, timp de peste 3 secole pentru 33 de voievozi ai Ţării Româneşti, începând cu domnia lui Mircea cel Bătrân şi încheind cu cea a lui Constantin Brâncoveanu.
Cu acest prilej aniversar, Alexandru Oprea, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, transmite recunoştinţa şi aprecierea sa celor care au lucrat şi lucrează cu devotament în cadrul muzeelor ce aparţin Complexului Naţional Curtea Domnească – pentru contribuţia lor în menţinerea vie a istoriei cetăţii de scaun a Târgoviştei şi pentru că, în activitatea lor, au pornit de la ideea că acolo unde există o moştenire istorică de mare valoare culturală, ea merită promovată şi conservată: „Oricine ajunge astăzi la Târgovişte este impresionat de aerul istoric al oraşului. Curtea Domnească, muzeele şi casele memoriale, numeroasele biserici medievale, fiecare şi toate laolaltă constituie reperele culturale care jalonează evoluţia urbei noastre. Neîndoielnic însă, dintre toate monumentele istorice aflate în spaţiul târgoviştean, Curtea Domnească este cea care suscită cel mai mare interes din partea turiştilor”.
Datorită valorii istorice excepţionale a complexului curţii, acest interes este pe deplin justificat, Curtea Domnească primind mai bine de 100.000 de vizitatori în fiecare an. Dorinţa de a vizita Curtea care i-a primit ca domni pe Vlad Ţepeş, Radu cel Mare, Neagoe Basarab, Mihai Viteazul ori Matei Basarab se poate constata chiar de la inaugurarea sa ca muzeu. Dacă cercetările arheologice ale monumentelor Curţii debutaseră la începutul secolului XX sub conducerea Comisiunii Monumentelor Istorice, deschiderea ca muzeu a Curţii a avut loc în data de 11 mai 1967. La sfârşitul anului, în decembrie 1967, registrele de vizitare înregistraseră pentru primele 6 luni de funcţionare (iunie – noiembrie 1967), 60.000 de vizitatori. Potrivit acestei raportări iniţiale, putem considera că, în cei 50 de ani de funcţionare, Ansamblul Monumental al Curţii Domneşti din Târgovişte a fost vizitat de peste 3 milioane de turişti. Cartea de onoare a muzeului a reţinut alături de nume şi vizite importate, impresii ale oamenilor din toate colţurile lumii.
Pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la inaugurarea Curţii Domneşti, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a decis ca, pe data de 11 mai 2017, vizitarea principalelor monumente ale complexului să fie gratuită, vizitatorii având astfel posibilitatea cunoaşterii unui capitol din istoria şi arta medievală a României: „Cu mult respect, vă mulţumim, dragi vizitatori! Pentru noi, cei care ne punem priceperea şi dăruirea în păstrarea şi transmiterea poveştii fabuloase a Curţii Domneşti, este o onoare să fim parte a evoluţiei unui simbol al istoriei naţionale!”

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

72 de ani de la victoria asupra fascismului, la Cimitirul Ostaşilor Sovietici din municipiul Târgovişte

La Cimitirul Ostaşilor Sovietici din Municipiul Târgovişte a avut loc un eveniment de comemorare a 72 de ani de la victoria asupra fascismului, prilej cu care au fost aduse omagii ostaşilor ruşi şi români care şi-au dat viaţa în luptele pentru eliberarea unor localităţi din ţară şi din judeţ. La […]