CJ Dâmbovița a sărbătorit Ia românească, simbol național

Date:

Ia românească, simbol național, element care ne evidențiază istoria, prezentul, trăinicia, și principala piesă din componenţa costumului tradiţional românesc, în jurul căreia se conturează, în mod extrem de plăcut, celelalte elemente ale acestuia, a fost sărbătorită de CJ Dâmboviţa la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița.

Simbolurile sale profunde, frumos și unic conturate, vorbesc despre soare și stele, despre pământ și flori, despre etape din existența poporului român. Vorbesc despre divinitate, dar și despre legătura minunată dintre om și natură, despre lupta dintre bine și rău, o luptă permanentă în care triumfă întotdeauna binele. Vorbesc despre iubire și respect, despre HORĂ și DOINĂ, despre viață și moarte, despre succesiunea anotimpurilor, despre pământ și cer. Vorbesc despre trecut și viitor. Vorbesc despre valoare.

Altița înnobilează femeia de odinioară, care a purtat, pe umeri, povara gospodăriei, a familiei și a întregului univers.

Felul în care ia românească a dăinuit în timp este o adevărată dovadă de statornicie a poporului care a creat-o, iar dacă aceasta ar putea să povestească, într-un dulce grai românesc, am putea afla, din minunatele ei spuse, o fascinantă poveste a unui neam și a unui pământ aflate într-o strânsă comuniune. 

S-a purtat IA cu mândrIE și s-a  sărbătorit frumusețea și importanța ei în patrimoniul material românesc, alături de ansambluri folclorice de copii din județ, care au creat o atmosferă de sărbătoare, prin dans și voie bună: „Mugurași de la Chindie” (Târgoviște), „Florile Malului” (Malu cu Flori), „Cununa Brăneștiului” (Brănești), „Cununa Nucetului” (Nucet) și „Comorile Satului” (Gura Ocniței).

De asemenea, toți cei prezenți s-au bucurat de o expoziție de ii și de prezența unor meșteri populari, care au împletit coronițe de sânziene sau au înșirat, ca în povești, mărgele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Polițiștii rutieri dâmbovițeni fac razii în  tot județul Dâmbovița 

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița...

Stop traficului de persoane!O sesiune informativ preventivă dedicată asistenților maternali și minorilor 

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a...