Cine vrea să desfiinţeze Inspectoratele Şcolare?

Ş.E.

inspectoratul scolarInspectoratele şcolare ar putea fi desfiinţate, deoarece în domeniul educaţiei este nevoie de descentralizare. In plus, această măsură ar oferi unităţilor de învăţământ mai multă putere decizion-ală.
Pentru ca şcolile să aibă libertatea de a lua decizii şi pentru a oferi comunităţii locale oportunitatea de a se implica mai mult în domeniul educaţional, un deputat se gândeşte că este cazul să desfiinţăm inspectoratele şcolare.
Desfiinţarea inspectoratelor şcolare este o idee îmbrăţişată de mai mulţi reprezentanţi ai sistemului de învăţământ.
Proiectul legislativ va fi dezbătut în curând în Parlament, iar în cazul în care va fi adoptat, ar aduce o serie de modificări fundamentale în învăţământ, printre care:
– directorii vor fi numiţi direct de către consiliul de conducere al şcolii
– concursurile de ocupare a posturilor didactice vor fi organizate în cadrul unităţilor de învăţământ
– inspecţiile şcolare vor fi organizate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP)
– ARACIP va monitoriza calităţile de predare-învăţare şi respectarea standardelor naţionale şi a indicatorilor de performanţă
– administraţia locală, care deţine deja terenurile şi clădirile în care funcţionează şcolile şi alte instituţii de învăţământ, ar urma să preia şi atribuţiile de administrare, în baza resurselor proprii şi a finanţărilor de la minister
Desfiinţarea inspectoratelor şcolare este o măsură care nu este însă agreată de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
„Desfiinţarea inspectoratelor şcolare este, în opinia mea, una dintre cele mai mari prostii pe care le-am auzit de când răspund de portofoliul Educaţiei”, declară Cîmpeanu.
De asemenea, fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, arată că o astfel de măsura nu este fezabilă în România în acest moment.
Faţă de această iniţiativă şi-a exprimat opinia şi directorul ARACIP, Şerban Iosifescu. Acesta consideră că în cazul desfiinţării inspectoratelor şcolare, primăriile sunt pregatite şi pot prelua gestionarea administrarea, adică plata salariilor şi partea de achiziţii de infrastructură. Iosifescu subliniază că trebuie să existe totuşi un nivel intermediar între şcoli şi minister, care să asigure calitatea învăţământului.
„Pentru inspecţii este nevoie de metodişti, cineva trebuie să se ocupe de asta, cum ar fi casele corpului didactic. Noi putem face numai evaluare instituţională, nu pe dezvoltare profesională individuală, nu avem atribuţii asupra corpului didactic”, arată Şerban Iosifescu.
Desfiinţarea inspectoratelor şcolare a mai fost luată în calcul în anul 2005, când ministerul Educaţiei era condus de Mircea Miclea. La acea vreme, ministrul Educaţiei propunea înlocuirea inspectoratelor cu unităţi de consiliere pentru profesori.
De asemenea şi în 2011 a mai fost propusă măsura desfiinţării inspectoratelor şcolare, de către comisia coaliţiei de guvernare din perioada respectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Chindia Târgovişte rămâne pe podium Diferenţa a făcut-o oportunismul lui Anton şi L. Mihai

Chindia a întâlnit pe Şoimii Pâncota, o echipă debusolată cu jucători care parcă nu le venea să creadă că pot da lovitura în fieful adversarilor. S-au bazat pe apărare. Nicio acţiune frontală, niciun dribling care să scoată adversarul din joc. Doar un joc distructiv. Băieţii lui lonuţ Popa s-au ţinut […]