Cetățenii sunt nevoiţi să plătească mai mult pentru alimente față de începutul anului

0 0

Prețul uleiului a crescut cu aproape 23%. În topul scumpirilor urmează citricele, cartofii, alte fructe, legumele și pâinea, arată cele mai recente statistici oficiale.Producătorii agricoli pun scumpirile pe seama cheltuielilor mai mari de producție. Și mărfurile nealimentare sunt mai scumpe, în medie, cu 10%, față de începutul anului. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost la energie.
Cel mai mult s-au scumpit gazele naturale, cu 46%. Urmează energia electrică și combustibilii, cu 23,1% și, respectiv, 21,3%. În cazul combustibililor, prețurile au crescut și pentru că importurile au fost mai mari, dar și mai scumpe. La marile burse internaționale, prețul barilului de petrol s-au dublat de la începutul anului.
Reprezentații sectorului energetic spun că scumpirile sunt o consecință a faptului că producția nu face încă față cererii tot mai mari, odată cu reluarea activităților economice la nivel mondial. Numai în octombrie, prețul gazelor a crescut cu peste 20% față de luna septembrie.
Și unele servicii s-au scumpit. Rata anuală a inflației a urcat, în octombrie, la 7,9%, cel mai ridicat nivel de la începutul anului. Economiștii spun că producția internă nu acoperă necesarul de consum și din acest motiv trebuie să importăm mai scump.
Economiștii se așteaptă la creșteri de prețuri și la final de an, în condițiile în care consumul va spori în perioada sărbătorilor. Banca Națională a anunțat deja că rata anuală a inflației și-ar putea menține trendul crescător până spre mijlocul anului viitor.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

S-a solicitat achiziții publice comune la nivel european pentru tratamentele de ultimă generație privind Covid-19 aprobate de UE

Eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat, în plenul Parlamentului European, realizarea unei proceduri de achiziții comune la nivel european pentru tratamentele de ultimă generație privind Covid-19 aprobate de Uniunea Europeană.„Aprobarea la nivel european a unor noi medicamente, inclusiv pe bază de anticorpi monoclonali, reprezintă o soluție bună și creează premizele pentru […]