Centura de siguranţă şi scaunul auto pentru copii, salvează vieţi!

Analizele privind riscul rutier au arătat faptul că neportul centurii de siguranţă este principala cauză de agravare a stării victimelor accidentelor rutiere, vă reamintim că utilizarea acestora este o obligaţie legală şi totodată poate salva vieţi!
Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv şoferul. O funcţie esenţială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ţine nemişcat, în scaunul maşinii, cu spatele drept.
De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în cazul unui impact. Şoferii pot să transporte minori doar dacă aceştia din urmă poartă centura de siguranţă sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislaţiei rutiere.
Prevederile Codului rutier referitoare la transportarea copiilor sunt explicate în Regulamentul pentru aplicarea acestui act normativ. Astfel, atunci când vine vorba de alegerea sistemului de siguranţă potrivit, şoferii trebuie să ţină cont de înălţimea copiilor.
Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina purtând centura de siguranţă care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei.
În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului.
Poliţiştii le recomandă părinţilor să ţină cont de faptul că cei mici trebuie protejaţi împotriva consecinţelor accidentelor de circulaţie cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii acestora.
Potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.
Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 2 puncte de penalizare.
În primele şase luni ale acestui an, poliţiştii de la rutieră au aplicat 13.240 de sancţiuni contravenţionale pentru neutilizarea centurii de siguranţă şi a sistemelor de retenţie omologate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Atenţie dâmboviţeni, la modul în care utilizaţi cardurile bancare! Atenţie la plăţile online!

Cardul de credit sau de debit este un instrument cu multe avantaje, utilizat adesea. Pentru protejarea cardului şi a banilor dumneavoastră, vă recomandăm: Memoraţi numărul personal de identificare (PIN). Acesta nu trebuie notat şi ţinut în portofel sau lângă card!În cazul pierderii sau furtului cardului, anunţaţi de îndată instituţia financiară […]