Centrul Național Salvamont de la Padina, zona montană dâmbovițeană, găzduiește  Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă

Date:

În Dâmbovița, la Centrul Național Salvamont de la Padina, are loc Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, în perioada 5-13 martie, la altitudinea de 1.600 metri, forma de specializare în meseria de salvator montan, cod COR 541904. Stagiul este organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Consiliul Județean Argeș prin Salvamont Argeș, sub egida Departamentului pentru Situații de Urgență. 

Pe parcursul a nouă zile, unitatea canină (conductor + câine) trebuie să progreseze în așa fel încât la examenul final să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafață de 2 hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță. Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu la Cota 2000 Transfăgărășan, în județul Argeș.

 La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Bacău (2 echipaje) Bihor, Hunedoara și Prahova. În ultimele cinci zile ale stagiului vor fi prezente toate unitățile canine de avalanșă brevetate până acum în țara noastră pentru reconfirmarea anuală. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine, astfel că spre finalul stagiului vor fi în jur de 30 de unități canine prezente concomitent, din toate județele care au câini brevetați sau în pregătire: Argeș, Gorj, Maramureș, Suceava, Mureș, Harghita, Covasna, Bacău, Prahova, Sibiu, Caraș, Hunedoara, Alba, Bihor.

Într-una din zilele stagiului, unitățile canine vor beneficia de un antrenament aero pentru inserția/extracția cu troliul de la locul avalanșei cu un elicopter tip EC130 al Inspectoratului General de Aviație. Trebuie menționat aici sprijinul deosebit pe care Departamentul pentru Situații de Urgență îl acordă activității noastre, mai ales că o parte a operatorilor aero sunt la rândul lor instructori canini, ceea ce face lucrul să fie foarte fluent și la cote ridicate de profesionalism. 

În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanșă din Romania este format din douăzecișidouă de unități canine de avalanșă, din treisprezece județe. Dacă totul va fi așa cum sperăm, ne vom apropia de 30 de unități canine brevetate în paisprezece județe, cu alți 4-5 câini tineri în pregătire pentru anul viitor.

Menționăm că stagiul se adresează salvatorilor montani care doresc să se specializeze în intervenție canină la avalanșă. Candidatul este necesar să fie calificat ca salvator montan întrucât schiul de tură, tehnicile alpine de acces la locul avalanșei, precum și cunoașterea detaliată a procedurilor de intervenție la avalanșă sunt elemente care trebuie stăpânite la un nivel superior, anterior intrării în școala canină. 

 Din păcate, în ultimele opt sezoane de iarnă, au fost înregistrate peste douăzeci de decese la nivel național, în condițiile în care turiștii sau schiorii au fost surprinși de dinamizarea stratului de zăpadă, actualul sezon fiind încă în curs, deja cu un caz fatal.

 Intenția Salvamont România este ca la nivel național să fie în permanență un număr cât mai mare de unități canine de avalanșă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încât să se asigure o intervenție optimă. Acest lucru va fi cu atât mai necesar, în condițiile în care, în viitorul apropiat, vor exista trei elicoptere echipate pentru intervenție montană (două sunt deja operaționale la Caransebeș și Brașov) dispuse judicios pentru optimizarea intervenției la care intenționăm să efectuăm de gardă prin rotație pe perioada iernii, cu unități canine pentru avalanșă.

SALVAMONT mulțumește sponsorului Royal Canin care a furnizat fiecărui câine participant câte un sac Energy 4800 de 20 kg, cea mai bună hrană profesională susținătoare de efort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Panică și groază, o casă a fost cuprinsă de flăcări 

Pompierii au fost solicitați să intervină în cazul unui...

Șoferii trebuie să fie foarte atenți când  temperatura trece de 35 de grade Celsius

Aceștia trebuie să își adapteze limita de viteză în...

Incendiu puternic între localitățile Perșinari și Raciu

Un incendiu de vegetație a izbucnit ieri,  între localitățile...

Jandarmeria Dâmbovița este mandră de rezultatele jandarmului Constantin Rizea 

Plutonierul-adjutant șef Constantin Rizea a primit din partea primarului...