Centrul Județean de Cultură a  sărbătorit ZIUA IEI

Date:

La sediul Centrului Județean de Cultură, s-a  sărbătorit ZIUA IEI, tezaurul portului popular, simbol al culturii noastre, care transcende timpul și spațiul, fiind un etalon de măiestrie și înclinație spre frumos.

Ia sau cămaşa cu altiţă, a reprezentat întotdeauna piesa principală a portului femeiesc tradiţional românesc, care, prin ornamentică, prin calitatea materialelor şi a execuţiei, punea în evidenţă statutul social, economic şi civil, dar şi personalitatea purtătoarei.

În cadrul evenimentului,  au avut  loc două expoziți: una de ii, din zona Munteniei, puse la dispoziție de doamna Liliana Iotu, precum și o expoziție de fotografie veche, din arhiva Centrului Județean de Cultură, ilustrând costumul popular dâmbovițean de la începutul secolului al XX-lea.

Bucuria a fost vizita unora dintre beneficiarii înscriși în cadrul Centrului de zi pentru copiii cu autism și sindrom down ,,Sfânta Maria’’ (Târgoviște). Astfel, specialiștii din cadrul Departamentului de Cultură Tradițională au prezentat povestea iei și a cusăturilor tradiționale adaptate acestor copii, luând în considerare particularitățile de vârstă, dar, mai ales, ținând cont de încadrarea lor în gradul de autism sau sindrom down.

 Vizita s-a continuat cu o propunere acceptată de aproape toți copiii: să umble desculți prin iarbă, astfel încât și senzorial vizita la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița să fie percepută altfel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ministerul Agriculturii propune un mecanism de asigurare la secetă pentru culturile de toamnă şi primăvară

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat că  intenţionează să...

Asigurarea voluntară de sănătate – o alegere inteligentă 

 Asigurarea voluntară de sănătate este soluția ideală pentru a...