Cele 100 de milioane de lei pentru Programul #Săptămâna Verde pot fi accesate prin intermediul Ministerului Educației

Date:

A fost adoptată în ședința de Guvern, Hotărârea pentru aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a Programului ”Săptămâna verde”. Proiectul prevede acordarea sumei de 100 de milioane de lei, sub formă de finanțare nerambursabilă, prin Administratia Fondului pentru Mediu (#AFM).

Săptămâna Verde transpune în realitate conceptul de dezvoltare durabilă prin educaţie de mediu şi prin conştientizarea importanţei schimbărilor climatice, promovat de Administrația Prezidențială. Proiectul s-a bucurat de implicarea și sprijinul membrilor Grupului de lucru pe tema educaţiei cu privire la schimbări climatice şi mediu, înfiinţat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale.

Știu că multe școli au organizat deja ”Săptămâna verde”, dar finanțarea se acordă inclusiv pentru anul viitor, astfel încât banii au timp să ajungă la toți copiii care nu își permit să desfășoare în mod corespunzător activitățile ce presupun adesea deplasări la diferite instituţii, în arii naturale protejate, la muzee sau în parcuri. 

În curând, va demara și Programul Rangerii Juniori care are alocat un buget de 10 milioane de lei, un program pilot prin care elevii vor desfăşura activităţi recreative în ariile protejate din ţară. 

Educația pentru mediu nu înseamnă doar informație. Înseamnă să privești cu atenție la ce se întâmplă în jurul tău, să îți pese și să încerci să vezi ce poți schimba în jurul tău. 

 Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare și unitățile de învățământ preuniversitar de stat, urmăreşte, controlează şi răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a fondurilor alocate prin HG.

Metodologia de implementare a programului „Săptămâna verde” va fi aprobată prin ordin al ministrului educației, pentru utilizarea eficientă și cu respectarea prevederilor legale a fondurilor alocate către inspectoratele școlare.

 Alexandru Avram, secretarul general al #MMAP, a coordonat grupul de lucru pentru realizarea acestui act normativ care creează baza legală pentru înființarea activității finanțate integral din venituri proprii, pe lângă Ministerul Educației, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ preuniversitar de stat. 

  Programul ”Săptămâna verde” își propune să:

– informeze elevii, profesorii, părinții și autoritățile școlare pe teme de mediu;

-schimbe modul în care tinerii se implică în rezolvarea problemelor de mediu, punând bazele unei generații a schimbării;

– dezvolte o formulă modernă de educație de mediu, realizată în colaborare cu profesori cu experiență, ușor diseminabilă la nivel național și susținută pe termen lung de promotorii proiectului prin Platforma „Școli verzi”;

– pună la dispoziția profesorilor un model educațional prin care tinerii au ocazia să dezvolte o relație directă cu natura;

– schimbe comportamente și modul de luare a deciziilor în activitățile de zi cu zi care au un impact asupra mediului;

– promoveze responsabilitatea individuală și comunitară în raport cu natura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

BACALAUREAT 2024: Elevii vor susține în câteva zile  probele de competențe

Elevii vor susține în câteva zile  probele de competențe. Candidații...

Cardurile de alimente vor fi alimentate cu o nouă sumă de 250 de lei

Încărcarea cardurilor de alimente(tichete sociale) cu o nouă tranșă...