Ce aduce nou luna noiembrie

Ş.E.
0 0

toamnaÎn prima zi a lunii noiembrie începe oficial sezonul rece, termen care atrage după sine mai multe schimbări de ordin economic, dar şi social. Zilele de 31 octombrie şi de 1 noiembrie sunt prevăzute ca termene de aplicare a unor schimbări cu impact economic şi social, cele mai multe dintre ele fiind determinate de startul oficial al sezonului rece.
Gata cu soldările. Ultima zi în care românii au mai putut să-şi cumpere articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte din colecţia primăvară-vară la preţuri reduse a fost 31 octombrie, iar asta în limita stocului disponibil. Perioada vânzărilor de soldare, demarată la 1 august, s-a încheiat vineri.
Ultima zi pentru subvenţia pentru motorina fermierilor. Până la 31 octombrie inclusiv, românii au putut depune cererile pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, aferentă trimestrului al treilea. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21 de euro/1.000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli în funcţie de sectorul (vegetal, zootehnic şi/sau îmbunătăţiri funciare) în care îşi desfăşoară activitatea.
Certificare pentru ferme eoliene şi fotovoltaice. Până la 31 octombrie, noii producători de energie din surse eoliene şi foto-voltaice trebuiau să primească certificarea din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), altfel nu pot intra în producţie.
Start pe hârtie pentru „Prima Maşină”. Guvernanţii au anunţat la începutul lunii octombrie lansarea, la 1 noiembrie, a programului „Prima Maşină”, prin care românii, în special tinerii, îşi pot cumpăra autoturisme noi cu preţuri de până la 50.000 de lei plus TVA, garantând jumătate din valoarea împrumutului, iar condiţiile de creditare fiind unele mai permisive – dobânzi şi avans minim mai mici decât media pieţei. Ordonanţa de Urgenţă privind aprobarea programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a fost publicată la 22 octombrie în Monitorul Oficial, când a intrat şi în vigoare. Programul nu poate demara însă, pentru că nu există normele metodologice de aplicare a ordonanţei. În termen de maximum 15 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei, Ministerul Finanţelor şi cel al Economiei trebuie să elaboreze şi să aprobe prin Hotărâre a Guvernului normele. Până joi, 30 octombrie, aceste norme de aplicare nu erau aprobate.
Ajutoare pentru încălzire. Cum de la 1 noiembrie începe oficial sezonul rece, cei cu venituri mici pot primi un ajutor pentru încălzire din partea autorităţilor, în funcţie de combustibilul folosit, dar şi în funcţie de veniturile pe membrul de familie. Se acordă astfel ajutoare pentru energia termică în sistem centralizat, pentru cei care folosesc gaze naturale, dar şi cărbuni sau lemne. De asemenea, vor primi bani şi cei care utilizează ca sursă energia electrică. Ajutoarele se primesc după ce sunt aprobate de primării, iar pentru aceasta trebuie depusă o declaraţie pe proprie răspundere şi o serie de documente precizate de Ordonanţa 27/2013.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Răul nu se înlătură decât prin bine

Preot loan ŞTEFĂNESCU Regula de aur, după care trebuie să se orienteze un creştin este următoarea: „Toate câte voiţi să se facă oamenii, faceţi şi voi lor asemenea” (Matei 7,12). Eu aş zice: „Faceţi oamenilor ceea ce vreţi să se facă Dumnezeu vouă”. Adică, cum tratăm noi pe aproapele nostru, […]