Instabilitatea pe piața asigurărilor și temerile care persistă după falimentele unor lideri de piață au determinat tot mai mulți clienți să opteze pentru un plus de siguranță. Astfel, deși prețurile RCA au crescut anul trecut, sute de mii de șoferi au ales să plătească în medie cu peste 180 de lei mai mult la asigurarea auto, pentru a beneficia de clauza de decontare directă, prin care pot repara mai repede mașina, la propriul asigurător RCA. Practic, atunci când sunt păgubiți în trafic, în loc să ceară plata daunelor de la asigurătorul RCA al mașinii șoferului vinovat de accident, au șansa unei rezolvări mai rapide și corecte a problemei acoperirii daunelor. Cu condiția să fi ales un asigurator serios la care și-au făcut RCA-ul.
Decontarea directă este o clauză auxiliară la polița RCA, pe care orice asigurător este obligat să o oferteze, dar a cărei achiziție este opțională pentru asigurat.
Prin achiziția acestei clauze, asigurătorul RCA se ocupă direct de plata către service-ul care va repara autovehiculul, fără a fi nevoie de intervenția firmei de asigurări a șoferului care te-a accidentat. Procesul de rezolvare a daunelor ar trebui să fie mai rapid și mai ușor.
Ulterior asigurătorul păgubitului se îndreaptă către asigurătorul șoferului care a produs accidentul pentru a-și recupera daunele. În primele nouă luni ale anului trecut, asigurătorii RCA au încheiat un număr de 377.502 de clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 68.229.462 lei.
La data de 30 septembrie 2023 erau în vigoare un număr de 459.865 clauze de decontare directă.