Carmangerii, măcelării, pescării, pizzerii, restaurante, cofetării, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, verificate de inspectorii sanitar-veterinari

În perioada 21.03.2021 -07.04.2021, echipe de inspectori ANS-VSA au efectuat, la nivel naţional, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare. Au fost verificate 4.056 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploataţiei); 1.404 mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii; 57 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine la nivelul cărora au fost sacrificate 52.758 de capete tineret ovine/caprine; 9 spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi iezilor la nivelul pieţelor (1 Caraş Severin, 1 Covasna, 5 Harghita, 1 Hunedoara, 1 Iaşi), în care au fost sacrificate 545 de capete tineret ovine/caprine.
În intervalul 21.03. – 07.04.2021, în România au fost sacrificaţi în total 53.303 de miei şi iezi.
Deficienţele constatate de inspectorii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 269 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 1.099.135 de lei, emiterea a 5 ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii şi a 8 ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi.
De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială şi au fost dirijate către unităţi de neutralizare 1.331 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate pot fi menţionate următoarele:

  • desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar;
  • deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare;
  • etichetare necorespunzătoare;
  • lipsa implementării corespunzătoare a programul de autocontrol;
  • lipsa monitorizării temperaturii în depozit;
  • utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor;
  • deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.
  • Controalele ANSVSA cu această tematică sunt în desfăşurare, urmând ca rezultatul final al acestor acţiuni să fie prezentat într-o comunicare ulterioară.
  • ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziţionarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar veterinar, cu respectarea măsurilor de distanţare socială privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusului Covid-19.
  • Reamintim tuturor cetăţenilor numărul de Call-Center al instituţiei 0800.826.787, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice reţea de telefonie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Târgovişte : Lunea viitoare se redeschide Creşa nr. 13

Reprezentanţii administraţiei publice târgoviştene au început procedurile de recepţie la proiectul de extindere, reabilitare şi modernizare a Creşei Nr. 13, intenţia declarată a primarului Cristian Stan fiind redeschiderea creşei începând chiar de lunea viitoare, pe 26 aprilie. Cu prilejul unei vizite în teren ne-am convins că este încă o investiţie […]