Cardul şi vacanţa liniştită

Ş.E.

cardSă presupunem că sunteţi fericiţii posesori ai unei binemeritate vacanţe în străinătate, după un an prea lung de muncă şi insatisfacţii. Ce vă puteţi dori mai mul, decât să mergeţi în vacanţă, la soare şi să uitaţi, măcar pentru două-trei săptămâni, de nebunia din România! Aveţi biletele de avion, aveţi cazare şi masa asigurată, că doar de aceea v-aţi spetit un an muncind, să vă permiteţi măcar acum all-inclusive. Iată şi câteva sfaturi pentru utilizarea cardu-lui în vacanţă, în special pentru situaţiile când călătoriţi în străinătate. Câteva verificări de rutină vă pot scuti de foarte multe neplăceri ulterior.
Cardul bancar a devenit un accesoriu de nelipsit atunci când plecaţi în străinătate, el putând fi utilizat atât ca un mijloc pentru a vă asigura o sumă suplimentară de bani pentru situaţii neprevăzute, cât şi pentru a face cumpărături direct cu el sau pentru a retrage bani de la bancomat.
Înainte de a pleca în călătorie, este util să faceţi următoarele verificări:
Data de expirarea cârdului
Nimic nu te enervează mai mult decât să observi în străinătate că nu poţi utiliza cardul deoarece a expirat. De aceea, este foarte important de verificat acest aspect.
În cazul în care data expirării intervine în cursul concediului, puteţi solicita înlocuirea cardului mai devreme la bancă.
Notează numărul de urgenţă carduri
Pierderea sau furtul cardului îţi poate genera pierderi serioase dacă nu acţionezi rapid. Conform contractului, eşti obligat să anunţi imediat banca atunci când ai observat pierderea cardu-
lui.
Dacă procedezi în acest mod, pierderea maximă este de 150 euro, indiferent de valoarea fraudelor produse prin intermediul tranzacţiilor neautorizate.
Înainte să pleci din ţară, este bine să notezi numărul de urgenţă car-duri, în eventualitatea în care se produce o astfel de situaţie. De regulă, acest număr de telefon este trecut chiar pe spatele cardului.
Verifică ratele de schimb pentru tranzacţiile în străinătate
Utilizarea cardului în străinătate implică efectuarea unor conversii valutare din moneda locală în lei. Modul de stabilire a cursului de schimb depinde de la o bancă la alta, motiv pentru care este important să verifici din timp cum se calculează cursul, pentru a nu avea suprize ulterior.
Un curs de schimb mult mai mare decât cel afişat la casele de schimb înseamnă că vei cheltui mai mulţi bani pentru a face cumpărături în străinătate.
Verifică comisioanele pentru tranzacţiile în străinătate
Nu doar cursul de schimb influenţează costul tranzacţiilor în străinătate. Băncile adaugă deseori şi comisioane pentru aceste operaţiuni.
Plăţile la comercianţi cu cardul au în general comisioane mai mici, astfel dacă aveţi de ales între plata cu car-dul şi retragere de numerar de la ATM, prima opţiune va presupune costuri mai mici. Alimentează din timp contul de card cu bani
În cazul în care ai rezervat online camere la hotel şi urmează să faci plata la destinaţie, este important să alimentezi din timp contul de card cu banii necesari.
Unele hoteluri blochează cu 1-2 zile înainte suma de plată de pe cardul utilizat în momentul rezervarii, urmând ca tranzacţia să se finalizeze ulterior. Dacă nu există fonduri suficiente pe card, este posibil ca rezervarea să fie anulată. (Ş.E.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ESTIMARI PESIMISTE PRIVIND PRODUCŢIA DE FRUCTE

Ing. Ion Oprea, directorul Camerei Judeţene pentru Agricultură, a estimat producţia de fructe la 40-50% din potenţialul livezilor de pe Valea Dâmboviţei. Lăsând la o parte cele peste 800 hectare -10% din suprafaţa totală – care au fost calamitate în urma furtunilor şi căderilor de grindină, producţia a avut de […]