Canicula, o problemă şi pentru animale. Animalele la păscut după lăsarea serii

I.B.

vaciCanicula din aceste zile pune la grea încercare aproape toate animalele. Vremea caniculară e greu de suportat nu numai de oameni. Şi animalele au de suferit de pe urma ei. La fel se întâmplă şi cu insectele: albinele, viespile, păianjenii sau ţânţarii, care atacă mult mai violent atunci când temperatura depăşeşte 35 de grade Celsius la umbră. Şi animalele domestice (de curte) trebuie protejate pe vreme de caniculă. Vacile, oile, porcii sau caii au nevoie de multă apă potabilă şi de un adăpost corespunzător împotriva razelor solare ultraviolete periculoase. De asemenea, în târgurile unde se comercializează animale vii, padocurile trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi trebuie să fie prevăzute cu zone de adăpostire umbrite. Fermierii ies cu animalele la păscut sub clar de lună! Crescătorii de vaci şi capre din comuna dâmboviţeană Ulmi spun că în timpul zilei, din cauza termperaturilor ridicate, animalele nu pot mânca, deşi încă islazul este aproape verde. Noaptea animalele se plimbă în voie chiar şi nesupravegheate. Temperaturile ridicate din ultimele zile au făcut pe crescătorii de animale din Ulmi, Dâmboviţa să scoată animalele la păscut după lăsarea serii şi asta pentru că toată ziua vacile stau numai în apă pentru a se răcorii şi nu mănâncă deloc. Noaptea, spun crescătorii, temperaturile sunt suportabile iar animalele mănâcă în voie până după miezul nopţii. În felul acesta, ţăranii speră că producţia de lapte să nu fie afectată ca în anii trecuţi, mai ales ca pe islaz iarbă este încă verde. Căţeii sunt afectaţi de caniculă la fel ca şi oamenii. Temperatura corpului lor este foarte greu de reglat în timpul perioadelor călduroase, deoarece câinii nu transpiră. Singura lor modalitate de a-şi regla temperatura corpului este respiraţia accelerată. Dar deshidratarea poate duce la un şoc cardiac în câteva minute. Aşa că ar trebui să ţineţi cont de câteva sfaturi pentru a vă proteja câinele. Nu-l lăsaţi niciodată singur în maşină, daţi-i să bea apă foarte des şi, dacă îl ţineţi în apartament, încercaţi să-l lăsaţi în cea mai răcoroasă cameră sau să instalaţi un ventilator. Dacă rămâne singur acasă, nu uitaţi să-i umpleţi un castron mare cu apă proaspătă. Vă va mulţumi cum se pricepe el mai bine dacă îi faceţi şi o baie cu furtunul! În cazul în care căţelul are blana lungă şi foarte deasă, ar fi bine să-l tundeţi, dar nu-i scurtaţi prea mult părul, pentru că va face insolaţie. Câinii supraponderali sunt mai sensibili la căldură. În acest caz, veterinarii recomandă să le reduceţi raţia zilnică de hrană. În perioada călduroasă, câinii, în special cei comunitari, dar şi pisicile sau alte animale de prin gospodărie pot deveni agresive, aşa că trebuie evitat cât se poate contactul cu ele.
Cod galben de caniculă
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ- COD GALBEN, valabilă şi pentru judeţul Dâmboviţa, pentru intervalul 13 – 14 august 2014, fenomenele vizate fiind caniculă şi disconfort termic. Atenţionarea COD GALBEN este valabilă şi pentru judeţul Dâmboviţa. În zilele de miercuri şi joi (13 şi 14 august) valul de căldură se va intensifica. Vremea va fi călduroasă, caniculară în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic va fi accentuat. ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ- COD GALBEN, valabilă şi pentru judeţul Dâmboviţa, pentru intervalul 13 – 14 august 2014, fenomenele vizate fiind caniculă şi disconfort termic. Atenţionarea COD GALBEN este valabilă şi pentru judeţul Dâmboviţa. În zilele de miercuri şi joi (13 şi 14 august) valul de căldură se va intensifica. Vremea va fi călduroasă, caniculară în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic va fi accentuat. util în cazul apariţiei unor evenimente deosebite. Serviciile publice deconcentrate de specialitate vor verifica modul în care sunt respectate şi aplicate prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, aprobată prin Legea nr. 436/2001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Inspecţii pentru depistarea şi sancţionarea comerţului ilicit cu fructe şi legume

Prin structurile de inspecţii ale direcţiilor judeţene pentru agricultură, MADR a desfăşurat acţiuni pentru depistarea şi sancţionarea fenomenelor ilicite care se manifestă în comerţul cu legume şi fructe. Scopul principal a fost identificarea interpuşilor între producători şi consumatori, care nu deţin documente de provenineţă a produselor şi practică evaziunea fiscală. […]