Când trecem la ora de vară

Ş.E.

ora de varaOra de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie, când ora 03:00 devine ora 04:00. Astfel, în 2016 trecerea la ora de vară se va întâmpla în noaptea de 26 spre 27 martie. Cum schimbarea orei presupune de data aceasta ca ceasurile să fie date cu o oră înainte, înseamnă că în ultimul weekend din martie vom dormi cu o oră mai puţin.
Conceptul numit ora de vară a fost prima dată adus în discuţie în anul 1895, în Noua Zeelandă. Cel care a venit cu această idee a fost entomologul George Vernon Hudson. Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. În acest mod, activităţile se desfăşoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puţin două puncte de vedere. Lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonuslui fizic şi psihic. În al doilea rând, prin trecerea la ora de vară se economiseşte şi energia electrică necesară iluminatului artificial. În prezent mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara şi toamna, respectiv trecerea la ora de vară şi la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de ţări din lumea întreagă.
România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte ţări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil şi în prezent.
Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului şi sănătăţii populaţiei care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic şi odată cu el pot surveni şi dereglări hormonale, mai ales în ceea ce priveşte melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.
Trecerea la ora de vară poate declanşa scăderea vigilenţei şi chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală. Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de ştiinţă australieni, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după trecerea la ora de vară faţă de restul anului.
Mai mult, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariţia oboselii şi a lipsei de atenţie în cazul multor persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Meci amical. "Lăncierii" au prins gustul victoriilor. F.C. Voluntari - Chindia Târgovişte 0-1 (0-1)

A marcat: Vătavu (min. 75). Meciul s-a disputat la Voluntari. Chindia: Meilă – Pătru, Vătavu, B. Dinu, Martac -Nisipeanu, Honciu, B. Vasile, Stoica – Popa, Cherchez. Au mai jucat: Gârlea, Aioani – C. Dinu, Ispas, Parghel, L. Mihai, Neniţă, Neguţ, Grigore. Antrenori: Nicu Croitoru, Vasile „Sică” Bârdeş, Cosmin Lunescu. Echipa […]