CÂND APARE VAR ÎN LIGA I

Furnizorul de tehnologie pentru asistență video în fotbalul românesc a livrat zilele trecute simulatoarele pentru pregătirea arbitrilor, acestea fiind instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor.
Toate detaliile au fost puse la punct pentru startul, în această toamnă, a pregătirii practice a arbitrilor pentru introducerea sistemului VAR în competițiile Liga 1 și Cupa României.
Pentru a respecta planul de implementare și pașii obligatorii pentru certificarea arbitrilor, începând din 14 septembrie, oficialii de joc au început familiarizarea cu simulatoarele care îi vor ajuta să analizeze diferitele situații de joc.
Etapele următoare în pregătire sunt bine definite în programul validat de FIFA:

 • Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare).
 • Analizarea unor situații complexe prin care se consolidează cunoștințele acumulate până atunci.
 • Asistență video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida și aplică principiile VAR fără însă a influența deciziile luate pe teren.
 • Simularea incidentelor în jocuri de pregătire – diferite situații de joc sunt create special pentru intervenția sistemului de asistență video.
 • Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situații de joc pentru a testa cunoștințele arbitrilor și timpii acestora de reacție.
 • Jocuri oficiale de juniori în care situațiile sunt analizare în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren.
 • 29 de ore de pregătire practică sunt necesare fiecărui arbitru pentru obținerea certificării VAR (conform protocolului, activitățile nu se pot desfășura în grupuri mai mari de două persoane)
  În ce situa\ii poate fi folosit VAR?
  GOLURI
  Rol de asistență a „centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reușitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porții, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.
  PENALTY
  Rol de a clarifica situațiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii inițiale de a acorda lovitura de pedeapsă.
  ELIMINARE
  Rol în identificarea situațiilor în care se impune acordarea unui cartonaș roșu sau anularea unei astfel de decizii.
  IDENTITATEA JUC{TORILOR
  Atunci când arbitrul acordă cartonașe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancțiunea.

One thought on “CÂND APARE VAR ÎN LIGA I

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

DORU POPADIUC, OMUL MECIULUI CS MIOVENI-CHINDIA

Deținătorii drepturilor tv și Liga Profesionistă de Fotbal desemnează la finalul fiecărui meci cel mai bun jucător.Iată care au fost fotbaliștii evidențiați în partidele etapei a 8-a:CS Mioveni – Chindia Târgovi`te 0 – 1, Doru Popadiuc (Chindia).UTA Arad – FC Rapid 1923 2 – 2, Alexandru Albu (FC Rapid).FC Argeș […]