Campanie pentru alimentaţia sănătoasă a nou-născuţilor

„Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, marchează, în perioada 1-7 August 2019, Săptămâna Mondială a Alăptării şi organizează cu acest prilej campania cu sloganul: Informaţi părinţii. Promovaţi alimentaţia la sân! Acum şi pentru viitor!
Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, dintr-un motiv foarte simplu, alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viaţă.
Alăptarea este o soluţie universală care oferă tuturor un start correct şi şanse egale în viaţă.
Alăptare – hrănirea sugarilor numai cu lapte matern în primele şase luni de viaţă – ajută copiii să crească, prevenind subnutriţia, promovând dezvoltarea creierului şi reducând riscul ca copiii să devină supraponderali.
Alăptarea este, de asemenea, primul vaccin al nou-născutului, oferind anticorpi vitali şi o stimulare a imunităţii.
De la primele momente ale vieţii copilului, alăptarea poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte. Punerea de nou-născuţi la sân în prima oră a vieţii garantează împotriva deceselor nou-născute.
De aceea, Adunarea Mondială a Sănătăţii a îmbrăţişat sărbătorirea anuală a Săptămânii Mondiale a Alăptării de către statele membre, ca o modalitate valoroasă de a susţine, proteja şi promova alimentaţia la sân în întreaga lume.
În ciuda acestor beneficii clare, mulţi copii nu sunt alăptaţi. La nivel global, numai aproximativ două din cinci dintre toţi nou-născuţii sunt puşi la sân în decurs de o oră de la naştere – şi numai 40% dintre copii sub şase luni sunt alăptaţi exclusiv.
Conform unui studiu desfăşurat în 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata alăptării exclusive a fost de 12,6%, printre cele mai mici din Europa. Datele analizate în dinamică, indică o scădere a ratei alăptării exclusive în ultimii ani. În Studiul sănătăţii reproducerii (2004,) prevalenţa alăptării exclusive era de 14,4 %, iar în studiul privind Statusul nutriţional al copiilor sub 5ani (2005) prevalenţa alăptării exclusive era de 20,8%. Analiza detaliată a prevalenţei alăptării exclusive a copiilor mai mici de 6 luni pe grupe de vârstă lunare relevă că, chiar şi în prima lună de viaţă, ponderea copiilor alăptaţi exclusiv depăşeşte doar cu puţin 30%. Indiferent de studiul pe care l-am considera de referinţă prevalenţa alăptării exclusive a scăzut în ultimii 7-8 ani.Iniţierea alăptării în prima jumătate de oră s-a realizat la 8,3 % dintre nou născuţi.
Campania are ca obiectiv general asigurarea unei nutriţii optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni, iar ca obiective specific,în acord cu obiectivului OMS, creşterea la 50% a copiilor alimentaţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, până în anul
2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CHINDIA, DEZAVANTAJATĂ CLAR DE ARBITRI ÎN MECIUL CU CFR CLUJ

CFR Cluj a revenit pe primul loc în clasamentul Ligii 1 după succesul izbutit sâmbătă seara în deplasare cu Chindia Târgovişte, scor 4-1. Meciul n-a fost ferit de greşeli de arbitraj, centralul George Găman luând două decizii pro-CFR. La jumătatea reprizei secunde, Ciprian Deac a avut un gest urât pentru […]