Campanie de informare și conștientizare asupra consecințelor practicării muncii nedeclarate

0 0

Până la finalul lunii iulie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dîmbovița derulează o campanie de informare despre munca „la negru” și munca „la gri”, intitulată „MUNCEȘTE LEGAL! CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE.
Scopul acțiunii este creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce munca nedeclarată și munca subdeclarată (munca „la gri”), la drepturile și obligațiile pe care le au aceștia, cât și la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească „la negru” sau „la gri”.
„Este în defavoarea salariatului să accepte ca o parte din munca efectiv prestată de el să-i fie plătită „la negru”, pe lângă salariul declarat și fiscalizat.
Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în forma scrisă și înmânarea unui exemplar pentru salariat, îi revine angajatorului.
Contractul de muncă se încheie în formă scrisă înainte de a începe activitatea, iar „perioada de probă” se desfășoară după semnarea contractului individual de muncă.
Informațiile detaliate se regăsesc pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dîmbovița, precum și în pliantul elaborat de Inspecția Muncii București și distribuit în locuri consacrate cu afluență de persoane – piețe, târguri, primării, gări, stații de tr
cult, inclusiv în mediul rural.
Pliantul conține informații foarte importante privind contractul individual de muncă, timpul de muncă și de odihnă, munca suplimentară și de noapte, repausul zilnic și săptămânal, sărbătorile legale precum și datele de contact ale I.T.M. Dîmbovița în vederea sesizării oricăror încălcări ale legislației muncii.
Scopul acestui demers este de a ne asigura că cetățenii, indiferent că sunt în căutarea unui loc de muncă sau sunt angajați, cunosc ce drepturi au și știu cui să se adreseze dacă întâmpină probleme, pentru a evita, în acest fel, situațiile de abuz”, precizează inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

A fost stabilită structura viitorului an școlar: clopoțelul sună pe 13 septembrie!

Ministerul Educației a dat publicității calendarul viitorului an școlar 20212022. Potrivit documentului, elevii vor începe școala pe 13 septembrie, iar anul școlar este structurat pe două semestre însumând 34 de săptămâni, după cum urmează: Semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021 – 22 […]