Campania electorală pentru prezidenţiale va începe pe 12 octombrie şi se va încheia pe 9 noiembrie dimineaţa

Potrivit Legii 208/2015, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor şi se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00.
Astfel, la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie, campania electorală va începe pe 12 octombrie şi se va încheia pe 9 noiembrie dimineaţa. Potrivit legii, în campania electorală candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.
De asemenea, în campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă ori etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.Primul tur are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea, pe 24 noiembrie. Cetăţenii români din străinătate pot vota, în primul tur al prezidenţialelor, timp de trei zile, pe 8, 9 şi 10 noiembrie, iar în al cel de-al doilea, pe 22, 23 şi 24 noiembrie.
Pe lista finală a candidaturilor validate de BEC au rămas 14 candidaţi, deşi Biroul a sesizat Parchetul în privinţa mai multor candidaţi la alegerile prezidenţiale, în contextul în care în urma verificărilor instituţia a constatat elemente de similitudine în semnăturile depuse de către aceştia. Printre candidaţi se numără Alexandru Cumpănaşu şi Viorel Cataramă. Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit prin tragere la sorţi, ordinea pe buletinele de vot a candidaţilor la alegerile prezidenţiale. Primii cinci sunt Klaus lohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor şi Viorica Dăncilă.
Următorii candidaţi pe buletinele de vot sunt: Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John-lon Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă şi Alexandru Cumpănaşu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ALEGE VIAŢA! RESPECTĂ LEGEA!

Începând cu data de 12 octombrie a.c., vor intra în vigoare noile reglementări prin care va fi interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de […]