Campania de imunizare antigripală va începe pe 15 octombrie

I.B.

vaccinareÎncepând cu data de 15 octombrie, copiii, bătrânii, personalul medical şi bolnavii cronici vor beneficia de imunizare anti-gripală gratuită. Cel puţin aşa spun oficialii din Ministerul Sănătăţii, care au achiziţionat deja un număr de 500.000 de doze de ser antigripal, care urmează să ajungă la medicii de familie prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică. Deşi se plâng că dozele sunt prea puţine, specialiştii sunt mulţumiţi că pot începe în timp util imunizarea pacienţilor aflaţi la risc, evitând astfel complicaţiile şi chiar decesele, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi. Pe de altă parte, oficialii din Ministerul Sănătăţii au dat deja asigurări că există posibilitatea de a suplimenta numărul de doze, dacă medicii de familie fac solicitări în acest sens. Concret, suma alocată în acest an pentru cele 500.000 de doze, achiziţionate de la un producător internaţional de vaccinuri, se ridică la 5,7 milioane de lei. 2013 a fost ultimul an în care s-a produs ser la noi în ţară, la Institutul Cantacuzino, dar vaccinul nu a putut fi folosit pentru că avea o concentraţie mare dintr-o toxină. Vaccinul antigripal din sezonul 2015-2016 asigură o rată de protecţie de 50%, faţă de numai 13% a vaccinului antigripal de iarna trecută, potrivit autorităţilor americane. Anul trecut, vaccinul antigripal a oferit o protecţie scăzută persoanelor imunizate, deoarece principala tulpină inclusă în vaccin a suferit o mutaţie de ultimă oră.
Ce este gripa şi cum se transmite?
Gripa este o infecţie respiratorie transmisibilă (contagioasă) cauzată de virusul gripal. În Europa, gripa apare cu regularitate în epidemii anuale, în lunile de iarnă. De obicei, epidemiile de iarnă afectează fiecare ţară pentru una sau două luni şi durează la nivelul continentului european aproape 4 luni. Nu toţi cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc, însă cei care au forme clinice de boală prezintă simptomele comune: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, stare de rău, oboseală. Simptomele infecţiei cu virusul gripei seamănă cu alte infecţii virale respiratorii. Gripa este mai severă decât răceala, care este produsă de alte virusuri respiratorii şi nu de virusul gripal. La cazurile necomplicate de gripă simptomele se remit spontan în 7 zile de la debut. Îmbolnăvirile severe şi complicaţiile apar mai frecvent în anumite grupuri la risc: acestea includ persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu afecţiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afecţiunile cronice respiratorii, afecţiunile cronice cardiovasculare, obezitatea. De asemenea există un risc crescut pentru copii la vârste mici şi pentru femeile gravide. Ocazional pot apare forme severe de gripă la persoane sănătoase care nu fac parte din aceste grupe la risc. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigri-pală în primul rând a persoanelor la risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afecţiuni cronice, gravide), dar şi a copiilor cu vârsta peste 6 luni.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Daniel Constantin - critici la adresa parlamentarilor opoziţiei

În cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o la Târgovişte, cu prilejul inaugurării sediului ALDE Dâmboviţa, copreşedintele Daniel Constantin a criticat parlamentarii liberali, pentru că s-au opus unui proiect legislativ privind aprobarea programului de refacere a infrastructurii primare de irigaţii. Ministrul Agriculturii a precizat că este vorba despre o […]