Proiectul de lege a fost aprobat cu o largă majoritate, obținând 214 voturi pentru, în timp ce doar 7 deputați s-au exprimat împotrivă și 23 s-au abținut. Un singur deputat nu a participat la vot.
Această decizie legislativă vine în contextul preocupărilor legate de gestionarea populației de urși bruni și prevenirea atacurilor asupra persoanelor și bunurilor acestora. Modificările aduse legii vânătorii și protecției fondului cinegetic au ca scop reglementarea mai clară a intervențiilor în cazul atacurilor de urs brun, oferind cadrul legal necesar pentru gestionarea acestei situații sensibile.
Aprobarea acestui proiect de lege reprezintă un pas important în eforturile autorităților de a gestiona corespunzător interacțiunile dintre om și fauna sălbatică, asigurând atât protecția mediului înconjurător, cât și siguranța cetățenilor.
Proiectul prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.
Deputaţii au ţinut un moment de reculegere, în plen, în memoria tinerei ucise în urma atacului de pe Jepii Mici.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.407/2006, precum şi modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021. Intervenţiile legislative vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea recoltării pentru anii 2024 şi 2025 a unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.