Călătoriile în străinătate pentru minori sunt reglementate strict de legislația din România

Date:

Călătoriile în străinătate pentru minori sunt reglementate strict de legislația din România pentru a asigura siguranța și bunăstarea copiilor. În general, minorii (persoane sub 18 ani) care doresc să plece din țară au nevoie de o serie de documente esențiale, indiferent dacă sunt însoțiți de părinți, de tutori legali sau călătoresc singuri. Iată care sunt aceste documente:

1. Pașaport sau Carte de Identitate

Pașaport: Pentru călătoriile în afara Uniunii Europene, minorii au nevoie de pașaport. Acesta poate fi un pașaport simplu electronic sau un pașaport temporar.

Carte de Identitate: În cazul călătoriilor în interiorul Uniunii Europene, minorii peste 14 ani pot călători și cu cartea de identitate.

2. Certificat de Naștere

Certificat de Naștere: Acest document este necesar pentru a dovedi identitatea și vârsta minorului. În unele cazuri, poate fi necesar și pentru obținerea altor documente.

3. Acordul Parental Notarial

Acordul Parental: Dacă minorul călătorește însoțit de un singur părinte, de un tutore legal sau de o altă persoană, este necesar acordul notarial al celuilalt părinte sau al ambilor părinți, după caz. Acordul trebuie să specifice destinația, perioada și scopul călătoriei.

Excepție: Dacă unul dintre părinți este decedat sau dacă există o decizie judecătorească prin care drepturile părintești sunt exercitate exclusiv de un singur părinte, atunci acordul celuilalt părinte nu este necesar, dar trebuie prezentate documentele justificative (certificat de deces, hotărâre judecătorească).

4. Hotărârea Judecătorească

Hotărâre Judecătorească: În cazurile în care părinții sunt divorțați și există o hotărâre judecătorească privind custodia, aceasta trebuie prezentată pentru a dovedi cine are dreptul legal de a decide asupra călătoriei minorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

SMS-uri false date în numele Poștei Române

 Poșta Română avertizează că se dau SMS-uri false în...

Cea de-a 44-a ediție a concursului național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață” la Târgoviște

Concursul național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață”, organizat...

APIA va finaliza plățile restante până pe 16 octombrie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) depune...

Regres în turismul dâmbovițean

Datele communicate de Direcția Județeană de Statistică pentru luna...