
Cărţile de identitate cu cip, cele care conţin şi date biometrice, vor fi obligatorii din august 2021. Noile buletine de identitate electronice vor conţine amprentele titularului şi pot fi folosite la diverse ghişee ale statului în locul altor documente.
Odată cu apariţia noilor buletine mai multe operaţiuni făcute de deţinători ar trebui să se simplifice. Acestea vor conţine inclusiv amprentele titularului şi pot fi folosite la diverse ghişee ale statului în locul altor documente.
Cartea de identitate electronică: Cât costă buletinul cu CIP
Noile cărţi de identitate vor putea fi eliberate de la vârsta de 12 ani, dacă părinţii copilului cer acest lucru. In acest moment, în Uniunea Europeană, un astfel de document este eliberat de 17 state membre, cu costuri care variază între 15 şi 40 de euro Autorităţile vor putea emite şi cărţi de identitate simple, fără cip, dar aceste documente nu vor permite titularilor libera circulaţie în Uniunea Europeană în baza actului de identitate. Noul buletin va putea include şi domiciliul în străinătate.
In schimb cei care încă vor mai mai deţine carţi de identitate fără CIP şi după data de 3 august 2021, în termenul de valabilitate, nu vor avea restricţii de călătorie în statele UE.
Odată cu introducerea cărţi electronice de identitate, poţi utiliza semnătura electronică şi te poţi autentifica la diverse instituţii ale statului.
E un prim pas făcut spre digi-talizare, iar vestea e una bună mai ales în contextul în care în România se vorbeşte extrem de mult pe acest subiect, dar se face foarte puţin.
Dacă ai buletin cu cip, document ce-ţi conţine datele biometrice, poţi avea acces la servicii electronice bancare, fiscale, în relaţia cu ANAF.
Autorităţile se gândesc să includă în noua carte de identitate electronică şi cardul electronic de sănătate, iar ulterior şi alte servicii.
Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate vor avea următoarele termene de valabilitate:
- 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
- 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
- 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
- nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.
România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna august a anului viitor. Săptămâna viitoare va fi organizată o dezbatere publică pe marginea ordonanţei de guvern pe care MAI a iniţiat-o pe acest subiect.