Botezul Cailor, o tradiţie în comuna Vişina

În ciuda gerului năprasnic de afară, cu adevărat gerul Bobotezei, sute de crescători şi iubitori de cai s-au strâns, duminică, 6 ianuarie, de Bobotează, la Vişina, pentru a participa la Botezul Cailor, o tradiţie reînviată de administraţia locală condusă de primarul Jean Istrate şi viceprimarul lonuţ Papa.
Botezul Cailor este o manifestare tradiţională, despre care se spune că ar data de pe la anii 1900. Acest botez se face „la propriu” de către preoţi. Se spune că cei ce-şi botează caii vor avea un an bun, cu recolte mănoase şi acest ritual este urmat de o întrecere de cai. Mulţi săteni cred că, deoarece calul este ajutorul omului în treburile gospodăreşti şi la muncă de pe câmp, el ar trebui purificat întocmai ca cel pe care-l slujeşte, şi de aici, Botezul Cailor.
Toţi crescători de cabaline au plecat în convoi de la primăria Vişina către Biserica din localitate. În debutul manifestării, doi preoţi au botezat animalele şi pe stăpânii lor, conform tradiţiei care era păstrată din vechime în această localitate şi care a fost reluată. Au fost prezenţi şi invitaţi de la judeţ, deputatul Corneliu Ştefan, vicepreşedintele CJ Dâmboviţa, Luciana Cristea şi chiar edilul de Cobia, Marin Manda. Nu a lipsit nici Marius Dumitru de la PSD Dâmboviţa.
Pe islazul din comuna Vişina, a fost o adevărată sărbătoare. Autorităţile locale au organizat şi un concurs cu ocazia Botezului Cailor. Un număr de peste 60 de persoane din Vişina şi din împrejurimi şi-au înscris cabalinele la probele concursului organizat cu ocazia Botezului Cailor.
Anul acesta, ca noutate, şi tinerii din comuna Vişina au fost provocaţi la un concurs de îndemânare şi anume să taie un buştean. La proba de frumuseţe s-a luat în considerare îngrijirea calului. Asta presupune şi sărbătoarea ca toate animalele să fie îngrijite şi, conform tradiţiei, să intre în primăvară în condiţii cât mai bune pentru muncă.
Primarul Jean Istrate şi-a exprimat speranţa că autorităţile locale vor continua organizarea acestei manifestări.
Pentru că este zi de sărbătoare, animalele sunt gătite aşa cum se cuvine, coada şi coama sunt împletite şi împodobite cu ciucuri şi funde roşii împotriva deochiului, iar în unele cazuri nu lipsesc clopoţeii şi hamurile bătute în ţinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Un bărbat din Sălcuţa şi-a dat foc la casă

Bărbatul s-a răzbunat pe casă, dându-i foc, dar poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru distrugere prin incendiere. Un bărbat şi-a dat foc la casă în seara de Bobotează. Pompierii din Titu au fost chemaţi în localitatea Sălcuţa după ce o casă a luat foc. La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul […]