bookbox Puncte cardinale Fascinaţia Nordului şi alte poeme, de Florin Vârlan Neamţu, Editura Discobolul

0 0

Nu există poet care să nu caute, cât poate el de mult, un reper, unul de care să se poată ancora şi care să îi asigure stabilitatea dată de procesul acesta sofisticat al ancorării, al aşezării. Este unul dintre motivele pentru care poezia se zbate sub pielea poetului, acela de a ieşi şi de a vedea unde şi cum şi-a aşezat consumatorul şi autorul ei toate acele senzaţii, cele care neliniştesc şi păstrează prizonieră poezia, până îşi epuizează mesajul, dacă se poate, sau până când este stoarsă de toată seva care îi este necesară celui care o scrie, a celui care o consumă. Aceste repere sunt cu atât mai necesare în aceste teme ale elaborării creative permanente, teme care îl caracterizează pe autor, care îl aşază în tiparele pe care scrisul i le aşterne pentru a putea fi marcate locurile unde pot fi găsite uşor urmelelui, ale oricărui om care scrie poezie, care trăieşte şi care îşi consumă zilele în siajul ei.
Florin Vârlan Neamţu este unul dintre poeţii care au umblat şi au căutat mult această aşezare, acest necesar pas pe loc pe care viaţa i l-a impus. Stările de siguranţă le înlocuiesc rareori pe cele de sub semnul derivei, iar toate aceste consumări lasă în urma lor texte care pot arăta şi care pot spune multe despre toată această luptă cuprinsă în acest, deseori dureros, proces epuizant. Lumea lui Florin Vârlan Neamţu este una aşezată, este una a reperelor pe care el caută să le identifice şi să le aşeze ca borne în vecinătatea biografiei lui artistice.
… Adoarme sub brumă veninul de cobră,
lumina te latră, vrăjmaşă şi rea, o pumă e noaptea şi trece tip-til prin carnea neliniştii aspră şi grea…
Senzorii vii ai poetului adulmecă şi transmit mesaje care umplu şi care descriu lumea simţurilor care îl înconjoară, în care este prins ca într-o carapace, una care îi asigură protecţie, siguranţă, dar care îl ţine departe de miresmele plăcute ale evadării, ale evadării care îi asigură libertatea şi modurile de viaţă pe care pare că le întrezăreşte la fiecare pas făcut prin hăţişul pe care îl traversează spre fiecare punct cardinal căutat şi descoperit. Normele ieşiriisunt aici stricte şi greu de respectat, dar efortul creativ mare şi, totodată, consumul de stări care îl aşază repetat în lumină, sau în întuneric, le fac într-un fel accesibile, le fac vulnerabile la avalanşa pe care cuvintele o pornesc asupra lor.
Braţele tale curg, ca două ape, Sânii tăi sunt cearcăne de jar, Trupul tău, mireasmă e, aproape, Sub sprânceana mea de mercenar.
Te îmbrăţişez cu câte-o undă, Din o mie de oceane verzi, Când te-mbraci cu vara cea zăludă Şi-n mătasea nopţilor te prinzi!
Florin Vârlan Neamţu este un poet care se mişcă liber între limitele impuse de punctele cardinale cunoscute şi pe care i le pune la îndemână poezia, este aşezat permanent sub umbrela fascinaţiei continue pentru trăiri la limita intensităţilor foarte mari ale tuturor momentelor care îl compun şi care îi menţin zilele vii. Urmele lui sunt lăsate intenţionat la vedere, pentru că fiecare dintre ele va avea câte un nume de strigat, sau câte un nume de spus dintre cele date de poet.
Captivi în igluuri, mai bine, rămânem, (în lampa săracă lumina se frânge)
să spunem poveşti, sau să nu le mai spunem,
Căci, iată, pe mare, de nu ştiu când, ninge…
Fascinaţia Nordului este povestea unui parcurs poetic aşezat sub un fals itinerar geografic, este o rută de neocolit pe care autorul ei o impune lumii de lângă el şi este, de la primul până la ultimul poem, acel marcaj care spunereperele interioare şi interiorizate care îi menţin vie şi în lumină poezia.
Gabriel Enache

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Pompierii dâmboviţeni, solicitaţi să intervină la 43 evenimente

În perioada 04 – 10 ianuarie 2021, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit la 43 evenimente: 8 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti, mijloace auto etc.), 16 acţiuni pentru asigurare zonă, 12 acţiuni pentru […]