bookbox Plaja dragostei Tango într-un portal, de Miriam Tkee, Editura Primus

O plajă întinsă și însorită, într-un loc în care vântul și murmurul lui mângâie cu adierile, iar valurile reci ale mării din apropiere ating cu stropii lor de sare fiecare zgomot. Așa ne aduce Miriam Tkee lumina și toate bucuriile ei în toate poveștile de aici, dar ne arată și părțile care conduc și care duc înspre partea tăcută și rea care încearcă – și chiar reușește, să se așeze între vieți, chiar între ele.
Iubirea vieții o poți recunoaște după zâmbete…
Pe plaja dragostei și a tuturor întâmplărilor ei posibile și imposibile, toate povestite și înțelese, sunt de găsit pentru fiecare dintre noi toate formele bune ale trăirilor vii, care au crescut discrete văluriri ale emoțiilor. Momentele vieții din Tango ĩntr-un portal sunt împărtășiri firești ale acelor stări care reușesc să îi apropie pe cei care se regăsesc în cuvintele ei, sunt acele calde senzații care produc frisoanele firești ale vindecării și propun ca prin ele să fie înțelese normele, tot firești, ale înțelegerii.
Nu există nicio oglindă, există doar focul care se zbate ĩn el, nu poate să opună altceva care ĩi consumă furia…Povestea este prinsă bine de toate celelalte povești, cutele vieților se văd și se simt, iar în toate aceste pliuri ale lor se ascund formele bune în care viața își așază cuvenitele trăiri, binevenitele deșteptări, treziri și muriri. Emoțiile se lasă văzute și își descriu firesc fiecare moment în care intensitățile lor acaparante se lasă privite și simțite. Acesta este unul dintre aspectele arătate și descrise de cuvintele acestei cărți, acela că este păstrătoarea discretă ale tuturor acestor stări și emoții, iar toate sunt calibrate de autoare pe formele de primire și de simțire pe care noi, ca ideali receptori, putem și reușim să le acceptăm.

Cerul coborâse cu nori cu tot pe pământ, iar asfințitul trasa la orizont linii rozalii…
Miriam Tkee reușește să rămână cât mai mult în această zonă a intimităților fragile care își caută și care reușesc să își salveze zborul spre toate acele zări și tării ale libertății de a spune și de a arăta astfel toate formele bune și primitoare în care ea, împreună cu toate stările ei, se pot așeza. Miriam Tkee este unul dintre mesagerii acestor libertăți, al acestui curaj trăit și asumat firesc de a spune și de a povesti despre toate aceste trăiri ale vieții, despre toate aceste îndrăzneli și asemănări pe care le propune asumarea și punerea în practică a tuturor acestor colorate dispuneri în fiecare colțișor al sufletului său.
Marți – zi fără muză…
Tango ĩntr-un portal este o oglindă în care fiecare dintre noi se poate vedea într-o multitudine de imagini și de situații, este o oglindă care are la dispoziție alte sute și sute de oglinzi în care se vede, se arată multiplicat tot ce se poate vedea și tot ce se poate spune despre ceea ce este în fiecare dintre noi și caută să se vadă, să iasă la lumină și să se spună.
Noapte adâncă. Obloanele de la mansardă se tânguiau, iar girueta cu vrăjitoare se răsucea ĩntr-un carusel fără speranță…
Toate aceste imagini se adună în aceste fotograme multiplicate și diversificate și își fac vizibil firescul povestirii, al trăirii și al tuturor dezum-bririlor disponibile. Lumina poveștilor mângâie fiecare imagine desfăcută și așază sub căldura soarelui chipurile ei pentru a fi și ele încălzite, pentru a fi eventual topite și turnate în formele noi care se oferă mai departe.
Lumina intrată, cuprinsă și rămasă aici, între copertele cărții, este populată de lumile descoperite și asumate de fiecare persoană devenită personaj este, totodată, pusă în discuție în fiecare imagine răsfrântă a ei și în fiecare părticică de suflet ordonată în fiecare poveste, poveste care este făcută astfel să iasă la lumină cu toate aspectele ei protectoare sau salvatoare și care așa îi amplifică eventualele reușite sau împliniri. Fiecare loc ascunde o poveste a locului precedent arătat și, totodată, fiecare sertăraș deschis ne face să descoperim și să cunoaștem un interior până atunci nevăzut și necunoscut.
Tango ĩntr-un portal este o probă pe care Miriam Tkee o depășește, este un gest al îndrăznelii peste care a trecut și pe care l-a asimilat firesc, pe care l-a adăugat experiențelor de până acum, l-a asumat și l-a dus curajoasă până la capăt.
Gabriel Enache

One thought on “bookbox Plaja dragostei Tango într-un portal, de Miriam Tkee, Editura Primus

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Euro se apropie de 4,95 lei

Radu GEORGESCUNoua criză guvernamentală, care ar putea aduce USR-Plus alături de PSD și AUR într-un efort comun de demitere a premierului Vasile Cîțu, cel care a declanșat situația explozivă, a provocat creșterea euro, care a atins un nou maxim istoric. La începutul săptămânii, moneda unică a atins un record de […]