bookbox Împrejmuirea NEMAIIUBITO, IUBIREA, de Gandy- Romulus R. Georgescu, Editura Macarie

Un loc împrejmuit în care paşii nu se pot pierde şi nu se pot rătăci, pe care nu îl pot aşeza pe vreo cale pe cel ce îi transformă în urme. Un loc împrejmuit între ale cărui închideri nimic nu se aşază, dar nimic nu iese, un teritoriu simţit, prevăzut dar puţin înţeles. Zilele şi nopţile se adulmecă, nu se întrepătrund, se lasă înţelese şi trăite separat, îşi alcătuiesc ferelile din gândurile şi din trăirile celui cuprins în acest interior separator.
Gandy- Romulus R. Georges-cu este poetul care a conceput şi care a construit acest spaţiu, este cel care a avut întreaga putere disponibilă pentru a ocupa şi a se separa odată cu lumea închisă pe care a desprins-o din mintea lui şi pe care a aşezat-o departe de înţelegere, dar aproape de firea lui de însingurat şi niciodată înţeles. A construit şi a alcătuit cuvintele care au putut forma o limbă a lui şi care au putut impune un limbaj unic şi unicizat prin fiecare propoziţie care s-a aşezat în poemele lui. Nemaiscrise cuvinte au împânzit aşezarea împrejmuită în care s-au închis şi în care şi-au vorbit limba şi şi-au învăţat poemele să trăiască singure în ea.
Acelei fete cu sufletul numai castană, cu pleoapele frunze peste ochii-i cântece de Paşti în irişi picasoseşti, mâini expresive cu degete boante, braţe crengi de gânduri, cu trup nenuntit (de salcie amară!) înflorit pe călcâie nerotunde, cu somnul bântuit de peşti în solzi sunători, în vis pe cai adiiori, ei: copilei din flori cu sâni poominii, veşnic aşteptândă în Capela Six-tină a Verdelui altă vreme a Genezei cu altă sămânţă- rod din iubirea iubită, cu alt fruct al păcatului (nevinomăr!) iubirii-NEMAIIUBTTO, el, acelei fete din ţintirimul vieţiimeb, acelei…
Unde să mai pleci, cum să mai ieşi când nici cuvintele nu mai sunt înţelese până la capăt, iar sensurile lor se sparg şi îşi reneagă orice sens desfăcut până aici. Cuvintele devin poem în poezie, poezia se sfărâmă sub greutatea lor şi se transformă în părţi care se împrăştie şi aruncă, la rândul lor, toată această bucurie a simţirii împrejmuirii în care pot fi cunoscute şi aşezate într-o limbă, într-una a poeziei unice, a unei poezii care se modifică tot timpul prinzându-se singură în lumile ei necesare.
Motto: Poetul este specialistul visării, mor
ţii, vieţii şi iubirii. Dar nr. I
(Citat dintr-un gând) Iată: din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai puţin

Vai, soarele meu, te ascult! dar de-aerul cui mă mai ţin?
E stoarsă planeta de mult şi dintr-un somn stelele vin cu din ce în ce mai puţin despre din ce în ce tot mai mult!…
NEMAIIUBITO, IUBIREA este exact această împrejmuire, este acea construcţie care delimitează un teritoriu de exterior şi care izolează întregul interior de oricare părticică a lumii exterioare şi de limbile ei deja cunoscute. În acest loc unic, care nu este un experiment ci un mod de viaţă, poetul Gandy- Romulus R. Georgescu îşi construieşte propriul regat imagistic şi lingvistic şi îşi compune propriile cântece care îl vor purta în toate locurile cunoscute în care lumea lui şi toată iubirea neîmpărtăşită complet se vor putea auzi şi (re)cunoaşte.
Muşcă-mă dinte de soare…
Lumina şi întreaga ei încărcătură de straniu se înţeleg şi se completează, se adâncesc şi reuşesc să acopere acest teritoriu şi să îl ajute să rămână izolat şi ferit şi să trăiască doar în mintea şi în firea poetului, ale lui Gandy- Romulus R. Georgescu, adică a celui care mai întâi le-a trăit şi, pe urmă, le-a conceput. Împrejmuirea, locul închis, este lumea în care toate acestea s-au născut şi în ale cărei închideri protectoare vor rămâne definitiv.
Gabriel Enache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

În perioada 10.02-19.02.2021, SUCURSALA DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI ELECTRICE TÂRGOVIŞTE execută lucrări

În perioada 10.02-19.02.2021, SUCURSALA DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI ELECTRICE TÂRGOVIŞTE execută lucrări pentru prevenirea unor avarii în instalaţiile de medie şi joasă tensiune. în acest sens, va fi întreruptă energia electrică la micii consumatori şi la consumatorii casnici, în localităţile menţionate mai jos:MIERCURI, 10.02.2021 (completare lucrări anunţate anterior pentru această […]