bookbox Asumarea frumuseţii Grădina lui Athis, de Ştefan Ion Ghilimescu, Editura Paralela 45

Poezia preferă ascunderile şi impune normele căutării lor, propune mistificări şi foloseşte vălurile metaforei ca pe nişte porţi care se transformă, la rîndul lor, în deschideri care închid, sau închideri care oferă. Toate aceste manifestări şi expuneri ale versatilităţii sunt crescute conştient în corpul poeziei pentru a facilita ulterior toate asumările celor ce o însoţesc, toate mişcările şi gesturile concrete care urmează să rămână memorate în firile poeţilor odată intraţi pe teritoriul acesta, teritoriul cel mai vizibil, dar cel mai puţin explorat şi cunoscut. Poezia îşi exprimă exultările şi le lasă de cele mai multe ori la vedere, tocmai pentru a permite acele ascunderi care îmbogăţesc şi care încurajează.
Ştefan Ion Ghilimescu s-a lovit de toate acestea şi a reuşit să se întrupeze în corpurile lor nefireşti, să devină, la rîndul lui, nefiresc şi să îşi mute instrumentele şi toate zgomotele şi stările care le însoţesc şi le justifică folosirea pentru a se cunoaşte şi pentru a se arăta în aceste lumini care i-au fost propuse de noile moduri de exprimare şi de noile aşezări la îndemâna cuvintelor. A încercat să intre şi să exploreze grădina frumoasă a frumoasei Athis, iar odată intrat a realizat că întregul mediu de acolo îi este deja cunoscut şi că, de fapt, a lipsit mult din acest habitat atât de familiar. Ştefan Ion Ghilimescu sa transformat în poet firesc, şi-a calibrat simţurile şi senzorii lor instantaneu şi le-a transformat pe toate în poemele care de acum îi vor completa şi îi vor întregi întreaga viaţă şi întregul inclus în modul lui de a fi.
… până la limita fugace a amăgirii lipindu-şi urechea de iederile roşii a ascultat suspinul uimit al vieţii respiraţia ei de cântec în surdină
cerşind fierbinte cum poezia nectarul zeilor-un înger păzitor
pe buzele ei s-a visat…
Erosul, cântecul, lumina, soarele şi tot ce au creat şi au binecuvântat zeii şi-au dat întâlnire în mirifica, minunata şi de necuprinsa Grădină a lui Athis, în acest mic rai (între)văzut de poet şi adus pe pământ de cuvintele lui. Nimic de aici nu trăieşte mai mult şi mai departe de copertele cărţii dacă nu eşti bine îmbibat de sarea acestor cuvinte, pentru că totul a fost scris aşa cum s-au aşezat în carnea lui, a poetului, cu tot ce a rămas viu şi înţeles după toate aceste rupturi ce transfigurează, care mută normele oricărui corp în stări metafizice şi le transportă mai departe spre culmile oricărui Olimp în care zeii îşi fac timp(ul) ca să vadă şi să asculte.
De parcă aş fi în cuprinsul aripilor paserii aceleia care sfidează furtuna de parcă mâna sub valul învolburat caut hieroglifele de pe filele orfevre de dinainte
din fereastra scufundată în zbor razant planează cu grădina un peduncul învoalt ca o încordare în arc a braţului zeiţei din ceţuri de moar:
cornul de vânătoare aduce mai aproape pălpăirea caldă a cărnii tale-…
Ştefan Ion Ghilimescu şi-a găsit poezia în fiecare fibră şi în fiecare pliu al epidermei pe care l-a explorat, a găsit-o în toate locurile în care corpul lui de cuvinte le-a permis aşezarea în cuib făcut şi a reuşit să o aducă la lumină, în cuvintele lui bine alese, în aceste forme care, cu adevărat le reprezintă şi le propune înţelegerii. Aici, în Grădina lui Athis s-a născut o adevărată fire, a ieşit la lumină un nou corp, unul supus fiecărui simţ pe care viaţa şi momentele ei de bucurie îl permite.
… şi s-a făcut voia cuvântului din creştet până în tălpi…
Aici este voia întreagă a poetului şi toate stările lui de spirit s-au aşezat în aceste forme deja pregătite să înţeleagă toate aceste disponibile aşezări. Poezia este actul de curaj prin care se face cunoscut şi se oferă înţelegerii poetul Ştefan Ion Ghilimescu, este corpul nou adus la vârsta nouă, la aceea de aur pe care o recunosc şi şi-o asumă poeţii în fiecare zi în care îşi trăiesc firesc poezia.
Toate acestea presupun ascunderea frumuseţii pentru a fi fecundată, iar după aceea eliberată, cunoscută din nou în noile ei forme, în acelea care îi împrumută aura înconjurătoare şi care îi asigură buna vedere şi înţelegere. Procesul de ascundere îşi opacizează interiorul, dar îşi lasă la vedere complexele, le aduce la cunoştinţa tuturor celor care vor şi care pot să le încerce dureroasele deformări care au loc pe drumul transformării ce precede oricare devenire.
Gabriel Enache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

în perioada 25.02-05.03.2021, SUCURSALA DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI ELECTRICE TÂRGOVIŞTE execută lucrări

în perioada 25.02-05.03.2021, SUCURSALA DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI ELECTRICE TÂRGOVIŞTE execută lucrări pentru prevenirea unor avarii în instalaţiile de medie şi joasă tensiune. în acest sens, va fi întreruptă energia electrică la micii consumatori şi la consumatorii casnici, în localităţile menţionate mai jos:JOI, 25.02.2021 (completare lucrări anunţate anterior pentru această […]