bookbox Alăturări Thessalonia (Destinul unei femei), de Alexandrina Dinu, Editura Transversal

0 0

Există scriitori care reuşesc să aducă împreună, la un loc, destine şi poveşti diferite şi reuşesc, totodată, să facă simţită prezenţa acelor stări de alăturare care conving şi care reuşesc să apropie fără să amestece, care reuşesc să pună împreună personaje, destinele şi poveştile lor fără a le amesteca între ele şi făcând în aşa fel ca fiecare să aibă vizibilitatea sa distinctă, aşezarea separată dar care nu creează discrepanţe sau necorelări.
Alexandrina Dinu face parte din această categorie de autori, din această parte a celor care scriu, cărora le reuşeşte alăturarea, aducerea mai multor destine şi poveştile lor în vecinătate, unul în apropierea celuilalt şi astfel să se distingă şi să poată fi citite şi învăţate împreună, dar şi separat. Tot ce creează este o atmosferă în care fiecare îşi poate găsi cu uşurinţă stările şi reperele după care se ghidează şi care le alimentează modurile şi felurile de a fi.
Thessalonia (Destinul unei femei) este romanul unei atmosfere dense, al unei atmosfere care de-a lungul cărţii se dezintegrează discret, după care se desface în frânturi, în fragmente de timp care se aşază alături unele de altele şi se pliază unele pe altele pentru ca, astfel, să se completeze o coerenţă vizibilă şi bine construită în care, în fiecare pliu al ei, se pot înţelege rosturile căutărilor şi al înţelegerilor personajelor care se caută, care caută să se vadă şi să se înţeleagă. Aşezate aşa, alături, poveştile îşi arată încruntarea care le înlesneşte impunerea ca poveste în această lume a poveştilor care pot şi care trebuie să fie cunoscute.
…Salonul era neaerisit, sufocant, se îndreptă spre fereastră şi o deschise larg, afară pescăruşii îşi pregăteau aripile de zi, privirea ei era albă. Se întoarse în decorul roşu, cineva improviza pe clape o melodie orientală care agoniza. Era asemeni sforilor care animau marionetele, îi venea să ţipe, roşul strident al salonului îi sugera mizeria acoperită de un fast insinuant, un paradis poleit pentru desfătarea trupului excesiv şi de întinare conştientă a spiritului…
Căutările sunt prezenţele permanente şi vizibile în structura moale, solară şi caldă a acestei poveşti, a acestei expuneri a unui destin care caută să facă în aşa fel ca ceea ce l-a format şi ce l-a făcut să simtă stările vieţii să nu fie uitat şi să nu se risipească. Aceste căutări propun cunoaşterea şi apropierea de un destin, de unul încercat de toate îndrumările cunoscute sau nu ale rătăcirilor, ale tuturor derapajelor lor, derapaje care ar putea să ducă o viaţă în derizoriu.
Alexandrina Dinu îşi conduce şi îşi struneşte povestea în toată această atmosferă luminoasă în care personajul ei îşi face paşii pentru înţelegerea şi acceptarea unui destin, al ei, un destin care, prin alăturare cu toate celelalte cu care a intrat într-un fel sau altul în contact, să şi-l apropie şi să şi-l facă înţeles. Acceptarea acestei poveşti de către personajul prezent în cuvintele ei este un exerciţiu de admiraţie personal şi personalizat de autoare, un fel de mutare permanentă din registrul biografic în cel al literaturii, al poveştii care trăieşte şi se face cunoscută doar în poveştile ei. Cursul acestei poveşti permite alăturarea, acceptă aducerea alături a tuturor celor, poveşti sau personaje, care îşi pot accepta şi îşi pot înţelege mişcările care le face să se recunoască una pe alta.
…In sat femeile bârfeau, se făceau fel de fel de supoziţii care mai de care mai trăznite. Thessalonia colinda locurile copilăriei, erau aceleaşi, stânca de pe care pescuia odinioară era aşa cum o lăsase, doar sufletul ei era altul, nu mai găsea întrebările pe care le căuta odată. Urca uneori dimineaţa a munte, adăpoos-tul şi stâna nu mai erau, în locul lor se înălţau bălării ţepoase. Cutreiera văile până la defileul stâncos între pereţii căruia scânteia un pârâiaş cu iarbă crescută peste maluri(… ) Din marginea lizierei de pini argintii se vedea marea netedă şi curcubeul arcuit deasupra după ploaie…
Thessalonia (Destinul unei femei) este un roman al căutărilor, o carte în care fiecare pas făcut de personaj în această atmosferă construită ca să îl învăluie, care i-ar putea înlesni înţelegerile sensurilor, este un pas făcut în acest proces aşezat al alăturării, al aducerii aproape, cât mai aproape al cuvintelor care pot să ocupe aceste paliere ale înţelegerii.
Alexandrina Dinu reuşeşte să acopere necesarul de poveste din cartea sa şi să ţină alături fiecare context şi fiecare presonaj care se află în situaţia de a se integra în el. Acestea sunt normele care fac să fie înţeleasă ca o reuşită toată această integrare care a propus şi a făcut vizibilă aceste alăturări care lasă să se vadă descrisă întreaga poveste.
Gabriel Enache

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

În perioada 17.03-26.03.2021, SUCURSALA DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI ELECTRICE TÂRGOVIŞTE execută lucrări

În perioada 17.03-26.03.2021, SUCURSALA DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI ELECTRICE TÂRGOVIŞTE execută lucrări pentru prevenirea unor avarii în instalaţiile de medie şi joasă tensiune. în acest sens, va fi întreruptă energia electrică la micii consumatori şi la consumatorii casnici, în localităţile menţionate mai jos:MIERCURI, 17.03.2021 (completare lucrări anunţate anterior pentru această […]